Operational lease biedt bedrijven de mogelijkheid om bedrijfsmiddelen zoals een auto of een machine, voor een vaste periode te huren. Hierdoor kunnen de bedrijfsmiddelen gebruikt worden, zonder dat deze aangeschaft hoeven te worden. In deze blog leggen wij uit hoe operational lease precies werkt, wat de voor- en nadelen zijn en hoe je de operational lease verwerkt in de boekhouding.
Wat is operational lease?
Operational lease is een populaire financieringsmethode voor bedrijven. Operationele lease is een leasevorm waarbij een bedrijf bijvoorbeeld een voertuig of apparatuur huurt voor een vooraf bepaalde periode.
Tijdens de leaseperiode blijft de leasemaatschappij (lessor) eigenaar van het geleasede object. Aan het einde van de leaseperiode retourneert de huurder (de lessee) het geleasede object weer aan de leasemaatschappij.
Hoe werkt operational lease?
Bij een operationele lease betaalt de huurder (lessee) maandelijks een vergoeding aan de leasemaatschappij (lessor) voor het gebruik van het geleasede object, zoals een auto. De vergoeding kan allerlei soorten kosten dekken zoals onderhoud, verzekeringen of belastingen.
Tussen de lessee en de lessor wordt een leaseovereenkomst opgesteld, waarin alle afspraken (zoals de maandelijkse vergoeding) zijn opgenomen.
Wie maakt gebruik van operational lease?
Operational lease is met name populair bij bedrijven of zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) die bijvoorbeeld behoefte hebben aan een voertuig of machine, zonder de verplichting hebben om deze te kopen.
Wanneer je net bent gestart met een onderneming maar wel een auto of bedrijfswagen nodig hebt, kan operationele lease een geschikte financieringsmethode zijn.

Wat zijn de beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers?
✔ E-boekhouden
✔ Money Monk
✔ Rompslomp.nl
✔ DigiBTW
✔ Fiscus.nl
Operational lease of financial lease
Naast operational bestaat er ook financial lease. Operationele lease lijkt met op een huurcontract, terwijl financial lease meer lijkt op een lening. Bij financial lease wordt de lessee namelijk meestal eigenaar van het object aan het einde van de leaseperiode.
Dit betekent dat bij financial lease de risico’s van waardevermindering en onderhoud bij de lessee liggen, terwijl dit bij operational lease bij de lessor ligt.
Ook wordt bij financial lease het geleasde object opgenomen op balans in de boekhouding, terwijl hier bij operationele lease geen sprake van is. Bij financial lease wordt het geleasde object opgenomen aan de activa-zijde op de balans. De leaseverplichting wordt opgenomen op de passiva-zijde van de balans.
Voor- en nadelen operational lease
Onderstaand hebben wij de voor- en nadelen van operationele lease opgenomen.
Voordelen
- Geen zorgen over waardevermindering. Een groot voordeel aan operationele lease is dat het bedrijf zich geen zorgen hoeft te maken over waardevermindering en afschrijving van het geleasede object. De waardevermindering is van toepassing voor de leasemaatschappij, en niet voor de huurder.
- Lease vaak inclusief onderhoud, reparaties en verzekering. Het leasecontract omvat meestal ook het onderhoud, reparaties en verzekering. Hierdoor heb je geen onverwachte kosten voor bijvoorbeeld reparaties.
- Vast maandelijks tarief. Voor operationele lease wordt een over het algemeen een vast maandelijks tarief afgesproken. Zo weet je precies wat je elke maand kwijt bent aan de lease van het object en kan je de cashflow beter beheren.
Nadelen
- Geen eigendom van het voertuig. Omdat de lessor eigenaar blijft van het geleasde object, heb je als lessee geen eigendomsrechten.
- Langdurige verplichtingen. De meeste operational leasecontracten hebben een vaste looptijd, waardoor bedrijven vastzitten aan maandelijkse verplichtingen, ook wanneer de behoeften bijvoorbeeld veranderen.
- Mogelijke beperkingen in het leasecontract. Sommige leasecontracten bevatten beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan een maximaal aantal kilometers per jaar bij een leaseauto of verplichte periodieke onderhoudsbeurten. Dit kan de flexibiliteit beperken.
Operational lease en belastingen
Bij operational lease wordt er btw berekend. De maandelijkse btw-kosten zijn als ondernemer aftrekbaar, waardoor de belastbare winst wordt verlaagd. Wanneer je als bijvoorbeeld zzp’er kiest voor private lease, is de btw niet aftrekbaar, omdat er dan niet sprake is van een zakelijk contract.
Meer weten over btw bij lease? Neem dan een kijkje op de website van Belastingdienst.
Operational lease in de boekhouding
Bij operational lease is er als het ware sprake van een huurcontract. Omdat je geen eigenaar bent van het geleasde object, staat deze in tegenstelling tot financial lease, niet op de balans. Je kunt hierdoor niet gebruik van fiscale voordelen zoals de investeringsaftrek of afschrijvingskosten aftrekken van de belastbare winst.
De periodieke facturen voor de leasetermijnen verwerk je als kosten in de winst- en verliesrekening.
In de jaarrekening moet onder de niet uit de balans blijkende rechten en verplichtingen, worden toegelicht welke operational leaseovereenkomsten zijn aangegaan en welke verplichtingen hier voor de komende 1 tot 5 jaar uit voortvloeien.
Operational lease als zzp
Als zzp’er kan operationele lease een goede uitkomst bieden wanneer je bijvoorbeeld een auto nodig hebt, maar geen grote investering wilt doen voor de aanschaf.
Wat is het verschil tussen operational lease en financial lease?
Het belangrijkste verschil tussen operationele lease en financial lease zit hem in het eigendom van het geleasede object. Bij operationele lease huur je als het ware het object en word je geen eigenaar. Bij financial lease word je wel eigenaar van het geleasede object aan het einde van het contract.
Dit betekent dat je bij financial lease wel de risico’s omtrent de waardevermindering van het object draagt, terwijl dit bij operationele lease niet zo is. Ook neem je bij operationele lease de lease niet op in de balans, omdat je geen eigenaar van het object bent.