Btw-aangifte en aftrek van voorbelasting: alles wat je als ondernemer moet weten

Leestijd: 3 minuten

Wat heb je nodig om btw-aangifte te doen?

Btw of omzetbelasting betaal je over jouw omzet, daarom heb je allereerst je verkoopfacturen van een bepaalde periode nodig. Deze btw heb jij in rekening gebracht bij je klanten, bij de btw-aangifte draag jij dus de btw af die jouw klanten al hebben betaald.

Grote kans dat jij voor jouw onderneming ook allerlei inkoopfacturen hebt, voor bijvoorbeeld ingekochte grondstoffen om je product te maken of kantoorartikelen. Op deze facturen staat ook btw, die jij in dit geval hebt betaald aan jouw leveranciers. Deze betaalde btw kan worden teruggevorderd van de belastingdienst. Daarom heb je ook je inkoopfacturen (of bonnetjes) nodig bij het doen van de btw-aangifte.

Wanneer moet je btw-aangifte doen?

De meeste ondernemers doen elk kwartaal btw aangifte. Dat is dus 4x per jaar. De aangifte doe je  uiterlijk op de laatste dag van de maand volgende op de aangifte periode. Bij een kwartaal aangifte moet je aangifte doen over bijvoorbeeld januari-maart, dan is de uiterste datum 30 april.

PeriodeDeadline
Kwartaal 1 – jan t/m maart30 april
Kwartaal 2 – april t/m juni31 juli
Kwartaal 3 – juli t/m sep31 oktober
Kwartaal 4 – okt/dec31 januari

Wat is aftrek van voorbelasting?

Hierboven schreven we al dat de betaalde btw op de inkoopfacturen kan worden teruggevorderd van de belastingdienst. Dit heet aftrek van voorbelasting. De betaalde btw op jouw bedrijfsuitgaven is de voorbelasting. Bij de belastingaangifte van de btw maak je eigenlijk een rekensom van af te dragen btw – terug te vorderen btw. Als de terug te vorderen btw hoger is dan het af te dragen bedrag, krijg je geld terug van de Belastingdienst.

voorbelasting

Welke kosten zijn aftrekbaar?

In principe mag je btw aftrekken over de volgende uitgaven:

  • Inkopen
  • Kosten
  • Investeringen

Maar er zijn wel een aantal voorwaarden. Zo moet er een factuur aanwezig zijn waarop de btw vermeld staat, deze factuur moet voldoen aan de eisen voor een btw – factuur. Ook is het een voorwaarde dat de goederen of diensten daadwerkelijk geleverd zijn.

Enkele uitzonderingen op de aftrek van voorbelasting:

  • Bereken je zelf geen btw aan jouw klanten, omdat je bijvoorbeeld gebruik maakt van de KOR, dan mag je het ook niet aftrekken.
  • Heb jij geluncht op kosten van de zaak, dan mag je btw van deze uitgave niet aftrekken. Betaalde btw over eten en drinken in horecagelegenheden is niet aftrekbaar.
  • Privé uitgaven, je mag alleen btw aftrekken van zakelijke uitgaven.

Meer weten over aftrekposten? Lees dan deze blog.

Wil je tijd besparen met de boekhouding?

Maak gebruik van een eenvoudig online boekhoudprogramma!

Zelf aangifte doen of laten doen?

Je kunt zelf de btw aangifte doen via de website van de Belastingdienst. Het aangifteformulier is opgedeeld in verschillende rubrieken. Per rubriek geef jij de getallen aan. In het aangifte formulier vul je alleen harde cijfers in, je hoeft dus geen verkoop- of inkoopfacturen te uploaden. Wel is het van belang dat de cijfers die je invult kloppen, deze gegevens moeten uit jouw administratie blijken. Als je gecontroleerd wordt door de belastingdienst moet je dit ook aan kunnen tonen.

Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een boekhoudpakket. Zo goed als elke ondernemer maakt gebruikt van een boekhoudpakket. Er zijn boekhoudpakketten waarmee automatisch de btw aangifte kan worden opgesteld. Wil je 15 maanden gratis gebruik maken van een boekhoudpakket? Klik dan hier!

 

Tot slot kun je er voor kiezen om je aangifte door een externe partij te laten verzorgen. Dit kost wat meer geld maar dan wordt het ook uitgevoerd door een specialist en hoef jij je er geen zorgen meer om te maken. Daarnaast weet deze specialist alle in’s en out’s van een belastingaangifte, denk hierbij aan alle regels omtrent de aftrekposten. In veel gevallen levert in veel gevallen meer op dan het kost!

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie