Aftrekposten voor belasting? Dit moet je weten als ondernemer

Leestijd: 4 minuten

Voor ondernemers zijn er een aantal fiscale regelingen en aftrekposten voor de belasting waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Als je een ondernemer bent, is het slim om van deze aftrekposten gebruik te maken zodat je minder belasting hoeft te betalen. In dit artikel zetten wij alle fiscale regelingen en aftrekposten voor je op een rijtje.

Ondernemersaftrek

De ondernemersaftrek bestaat uit verschillende aftrekposten waardoor je winst wordt verlaagd. Door gebruik te maken van deze aftrekposten hoef je minder inkomstenbelasting te betalen en houd je onder aan de streep dus meer over. De ondernemersaftrek 2022 bestaat uit de volgende verschillende aftrekposten.

Voor de onderstaande aftrekposten gelden de voorwaarden dat je een ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, en dat je voldoet aan het urencriterium.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek bedraagt een aftrekpost op je winst en is een vast bedrag. De zelfstandigenaftrek 2021 bedraagt  €6.670 en de zelfstandigenaftrek 2022 bedraagt €6.310, maar is nooit hoger dan de winst die je hebt gehaald. 

Meer weten over de zelfstandigenaftrek?

Startersaftrek

Startersaftrek zzp

Je kan gebruik maken van de startersaftrek als je minder dan vijf jaren een onderneming hebt. De startersaftrek is een verhoging op de zelfstandigenaftrek en kan maximaal drie keer worden aangevraagd in de eerste vijf jaren dat je een onderneming hebt. De startersaftrek 2022 bedraagt €2.123,-.

Meer weten over de startersaftrek?

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Wanneer je als ondernemers arbeidsongeschikt bent kan je ook gebruik maken van de startersaftrek, maar gelden er andere voorwaarden. Zo geldt er een lager urencriterium van 800 uren, en moet je recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Daarnaast is de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid hoger, tussen de €8.000 en €2.000, afhankelijk van hoe vaak je al gebruik hebt gemaakt van de aftrekpost.

Meer weten over de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid?

Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)

Als je met je onderneming kosten maakt of tijd besteed aan speur- en ontwikkelingswerk (ook wel research & development), kan je mogelijk gebruik maken van de WBSO. Hiervoor moet je wel aan een aantal specifieke vereisten voldoen, zoals het hebben van een speur- en ontwikkelingsverklaring en een urencriterium van 500 uren aan speur- en ontwikkelingswerk.

Meer weten over de WBSO?

Meewerkaftrek

Indien je een fiscaal partner hebt die meewerkt in je onderneming, zou de meewerkaftrek van toepassing kunnen zijn. Jouw fiscaal partner moet dan wel minimaal 525 uren hebben gewerkt in de onderneming, en jijzelf moet ook aan het urencriterium voldoen. De hoogte van de meewerktaftrek is afhankelijk van de winst die je hebt behaald, en het aantal meegewerkte uren.

Meer weten over de meewerkaftrek?

Stakingsaftrek

De stakingsaftrek is van toepassing wanneer je bent gestopt met je bedrijf en hiermee stakingswinst hebt behaald. De stakingsaftrek is net zo hoog als de stakingswinst, maar nooit hoger dan €3.630,-.

De stakingsaftrek kan je slechts één keer in je leven aanvragen.

Meer weten over de stakingsaftrek?

MKB Winstvrijstelling

De MKB winstvrijstelling is een aftrekpost op de winst van je onderneming. Je fiscale winst wordt verlaagd, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te vragen. De MKB-winstvrijstelling wordt berekend als percentage van de behaalde winst uit één of meerdere ondernemingen. Deze winstvrijstelling bedraagt 14% van de winst in een kalenderjaar.

Meer weten over de MKB Winstvrijstelling?

Fiscale regelingen investeringen

Als ondernemer zul je zo nu en dan investeringen maken, denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een nieuwe machine of een nieuwe bedrijfswagen. Er zijn een aantal investeringsregelingen waardoor je een gedeelte van de investeringskosten kan aftrekken:

  • Energie-investeringsaftrek (EIA): deze regeling is van toepassing wanneer je investeert in energiezuinige of minder co-2 uitstotende bedrijfsmiddelen. Als je voldoet aan de voorwaarden, kan je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst.  
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil): met de milieu-investeringsaftrek kan je tot 45% van een investering in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken van de winst. Daarnaast kan je met de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) op een willekeurig moment afschrijven. Je fiscale winst wordt door sneller afschrijven lager, waardoor je minder winstbelasting hoeft te betalen.
  • Kleinschalingheidsinvesteringsaftrek (KIA): wanneer je tussen de €2.400 en €333.994 investeert in bedrijfsmiddelen, kan je in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Hierbij kan je een deel van het geïnvesteerde bedrag (tot 28%, en maximala €16.784) aftrekken van de winst.

Aftrekken van kosten

Veel zakelijke kosten die je als ondernemer maakt, zijn aftrekbaar. Denk bijvoorbeeld aan huurkosten van een bedrijfsruimte, verzekeringen, reiskosten, inrichting van het kantoor etc. Deze kosten kan je aftrekken van de opbrengsten, hierdoor wordt je fiscale winst lager en hoef je minder winstbelasting te betalen.

Beperkt aftrekbare kosten

Als ondernemer kan het voorkomen dat je kosten maakt die zowel zakelijke elementen als privé elementen bevatten, dit worden beperkt aftrekbare kosten of ook wel gemengde kosten genoemd. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde evenementen en excursies, recepties en voedsel- en drinkwaren. Het verschilt per ondernemingsvorm welk gedeelte van de kosten aftrekbaar is.

Meer weten over beperkt aftrekbare kosten?

Afschrijvingen

Wanneer je investeert in een bedrijfsmiddel met een waarde meer dan €450, kan je het bedrijfsmiddel activeren op de balans, en vervolgens afschrijven over de levensduur. Hierdoor verdeel je de kosten van het bedrijfsmiddel over de jaren waarin het meegaat.

Veelgestelde vragen

Wanneer je een student bent, zijn studiekosten in 2022 niet meer aftrekbaar (studiekosten 2021 nog wel aftrekbaar). Echter, als ondernemer of wanneer je inkomsten uit ander werk hebt, zijn studiekosten wel aftrekbaar. Dit kan je dus meenemen als aftrekbare kosten.

Welke aftrekposten zzp zijn er?

Als je als zzp’er classificeert als ondernemer voor de inkomstenbelasting, zijn de bovenstaande beschreven aftrekposten en voor jou van toepassing.

Wat is de startersaftrek zzp?

Als je als zpp’er een onderneming bent gestart, kan je in de eerste vijf jaren van de onderneming maximaal drie keer gebruik maken van de startersaftrek. Door de startersaftrek verlaag je de fiscale winst, en hoef je minder inkomstenbelasting te betalen. Lees ook ons artikel over de startersaftrek.  

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie