Stakingsaftrek: wat houdt dat in?

Leestijd: 2 minuten

Wanneer je stopt met je bedrijf, is mogelijk de stakingsaftrek van toepassing. De stakingsaftrek is een onderdeel van de ondernemersaftrek, en zorgt ervoor dat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. In dit artikel leggen wij je alles uit over de stakingsaftrek. 

Hoe werkt de stakingsaftrek?

De stakingsaftrek is een onderdeel van de ondernemersaftrek. Wanneer je jouw onderneming staakt, heb je misschien wel stakingswinst. Dit is de winst bij beëindiging van je bedrijf, en betreft het verschil tussen de boekwaarde van je onderneming, en de daadwerkelijke realiseerbare waarde op het moment van beëindiging. De stakingsaftrek zorgt ervoor dat een deel van de stakingswinst niet belast is voor inkomstenbelasting.

Voorwaarden stakingsaftrek

Voorwaarden stakingsaftrek

De stakingsaftrek is van toepassing wanneer je jouw onderneming stopt. Om in aanmerking te komen voor de stakingsaftrek, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

Wanneer is er sprake van het staken van de onderneming?

Om gebruik te kunnen maken van de stakingsaftrek, moet jouw onderneming zijn beëindigd. Dit betekent dat jouw werkzaamheden binnen de onderneming stoppen. Bijvoorbeeld doordat je stopt met je bedrijf, of doordat je deze overdraagt aan iemand anders. Meestal zorgen de volgende gebeurtenissen ervoor dat de onderneming wordt gestaakt.

  • Je stopt met werken vanwege pensioen, overlijden of arbeidsongeschiktheid.
  • Jouw eenmanszaak wordt omgezet naar een BV.
  • Je stopt je bedrijf en gaat in loondienst werken.
  • Je stopt je bedrijf, omdat je een ander bedrijf gaat beginnen. 

Het urencriterium dat bij de meeste aftrekposten van de ondernemersaftrek een rol speelt, speelt geen rol bij de stakingsaftrek. Dit betekent dat het niet uitmaakt hoeveel uren je hebt besteed aan de onderneming. 

Hoe hoog is de stakingsaftrek

De omvang van de stakingsaftrek is afhankelijk van de stakingswinst, maar de stakingsaftrek bedraagt maximaal €3.630. Wanneer er sprake is van een stakingsverlies, kan je de stakingsaftrek niet gebruiken.  Onderstaand hebben wij de maximale stakingsaftrek in de afgelopen jaren weergegeven. Zoals je ziet is de maximale stakingsaftrek in de afgelopen jaren gelijk gebleven. 

KalenderjaarMaximale stakingsaftrek
2022€3.630
2021€3.630
2020€3.630
2019€3.630

Extra lijfrentepremieaftrek

Naast de stakingsaftrek, kan je ook nog gebruik maken van de extra lijfrentepremieaftrek. Dit betekent dat je een deel van de stakingswinst kan gebruiken voor het betalen van de lijfrentepremies, waarbij de hoogte afhankelijk is van je leeftijd en de betreffende situatie. Via de rekenhulp lijfrentepremie bereken je hoeveel lijfrentepremie je maximaal mag aftrekken. De onderstaande tabel, weergeeft de extra lijfrentepremieaftrek.

SituatieExtra lijfrentepremieaftrek
Overdracht door ondernemer met een leeftijd van 61 jaar en 7 maanden of ouderOverdracht door een invalide ondernemerStaken van de onderneming door overlijden€480.686
Overdracht door een ondernemer met een leeftijd tussen 51 jaar en 7 maanden en 61 jaar en 7 maandenOverdracht door een ondernemer als de lijfrente-uitkering direct ingaat€240.352
Overige situaties€120.183

Bron: Belastingdienst 

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie