Urencriterium voor ondernemers in 2023: alles wat je moet weten.

Leestijd: 3 minuten

Wat is het urencriterium?

Het urencriterium is een minimaal aantal uren dat je moet besteden aan jouw onderneming om in aanmerking te komen voor interessante aftrekposten. Als je hieraan voldoet als ondernemer, heb je recht op fiscaal aantrekkelijke aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, de meewerkaftrek en bij beginnende ondernemers ook nog de startersaftrek. Het is een voorwaarde die is opgesteld door de overheid om zelfstandige ondernemers te stimuleren, mits ze aan de voorwaarden voldoen. Het urencriterium is vooral relevant voor zzp’ers, maatschappen en vof’s.

Voor wie geldt het urencriterium?

Het urencriterium geldt voor ondernemers voor de inkomstenbelasting. Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting als je aan de voorwaarden hiervoor voldoet. In dit artikel vind je meer informatie over dit onderwerp.

Eisen urennorm zzp

Om te voldoen aan het urencriterium moet een zelfstandige ondernemer aan de volgende eisen voldoen:

  • De ondernemer moet minimaal 1.225 uur per kalenderjaar (2023) besteden aan zijn of haar onderneming.
  • De ondernemer moet meer dan 50% van zijn/haar tijd werken aan de onderneming. Let op: dit geldt niet voor startende ondernemers. Dus was jij in 1 van de afgelopen 5 jaar geen ondernemer? Dan hoef je nog niet aan deze voorwaarde te voldoen.  
  • De ondernemer moet ondernemersrisico lopen. Dit betekent dat de ondernemer zelf verantwoordelijk is voor de resultaten van zijn of haar onderneming en risico’s draagt.
  • De ondernemer moet winst maken met zijn of haar onderneming. Als de ondernemer geen winst maakt, kan hij of zij niet voldoen aan het urencriterium.
  • De ondernemer moet minimaal 18 jaar oud zijn en de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt.

Als je voldoet aan bovenstaande eisen, kan je in aanmerking komen voor belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Het is belangrijk dat je hiervoor je urenregistratie goed bijhoudt om aan te tonen dat je aan het urencriterium voldoet.

Als je het criterium niet haalt dan is het niet mogelijk om gebruik te maken van de zelfstandigen en startersaftrek. Je betaalt dan meer belasting.

Welke werkzaamheden en uren tellen mee?

Alle uren die je als ondernemer daadwerkelijk besteed aan je onderneming tellen mee voor het urencriterium. Dat gaat dus om directe en indirecte uren. Bij directe uren kun je denken aan uren die je kan doorbelasten aan jouw klanten of uren die je daadwerkelijk besteed aan het maken van jouw product. Directe uren zijn bestede uren waar je als ondernemer omzet mee behaald. Bij indirecte uren kun je denken aan de tijd die je besteed aan administratie, het opzetten en beheren van een website of het volgen van een opleiding of cursus. Het zijn uren waarmee je niet direct omzet behaalt maar de uren zijn wel belangrijk voor het succes van jouw onderneming.

urencriterium zzp

Aandachtspunten

  1. De urennorm zzp geldt voor het hele jaar. Begin jij midden in het jaar als ondernemer dan geldt nog steeds het criterium van 1225 uur. Hoe later je start in een jaar hoe lastiger het wordt om het urencriterium te halen.
  2. Registratie. Het is van belang dat jij aan kunt tonen dat je daadwerkelijk 1225 of meer uren aan jouw onderneming hebt besteed. Dit kun je op verschillende manieren doen, in een Excel spreadsheet maar er zijn ook genoeg (gratis) software tools beschikbaar.
  3. Uren. Alle daadwerkelijk bestede uren mag je meerekenen, ziekte en vakantiedagen echter niet.
  4. Uitzonderingen. In enkele gevallen zijn er uitzonderingen van toepassing op het urencriterium. Bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid of zwangerschap.

Voorbeelden urencriterium zzp

Om het criterium van 1225 uur te halen moet je gemiddeld 24 uur per week aan jouw onderneming besteden bijvoorbeeld als zzp’er. Hierbij is nog geen rekening gehouden met vakanties, stel je hebt 5 weken per jaar vakantie. Dan zou je de overige weken gemiddeld 26 uur per week moeten werken voor jouw onderneming om te voldoen aan het criterium. In 2023 werk jij als zzp’er 1225 uur voor jouw onderneming naast je baan in loondienst, waar je nog 1300 uur werkt. Voldoe je dan aan het criterium? Als jij een startende ondernemer bent, voldoe jij aan de voorwaarden. Dat is echter niet het geval als je geen starter bent, dan besteed je namelijk niet meer dan 50% aan je onderneming. In dat geval kan interessant zijn om minder in loondienst te werken, om in aanmerking te komen voor de gunsti

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie