Meewerkaftrek en partnervergoeding: hoe werkt dat?

Leestijd: 3 minuten

Heb je een fiscale partner die meewerkt in jouw onderneming? Dan heb je mogelijk recht op de meewerktaftrek. Dit is een aftrekpost op de winst, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Daarnaast kan je je partner een partnervergoeding toekennen voor de meegewerkte uren. In dit artikel lees je alles over de meewerkaftrek en de partnervergoeding.

Wat houdt de meewerkaftrek in?

De meewerkaftrek is een fiscale regeling, waardoor ondernemers minder inkomstenbelasting hoeven te betalen indien een fiscaal partner (onbetaald) meewerkt in de onderneming. De meewerkaftrek is een onderdeel van de ondernemersaftrek. Dit betekent dat het een aftrekpost is op de winst, en dat je daardoor minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Voorwaarden meewerkaftrek

Om van de meewerkaftrek gebruik te kunnen maken, dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen.

  1. Je bent een ondernemer voor de inkomstenbelasting
  2. Je voldoet aan het urencriterium
  3. Je hebt een fiscaal partner die minimaal 525 uren werkt in jouw onderneming, tegenover een vergoeding van niet hoger dan 5.000,-

De meegewerkte uren moet je aannemelijk kunnen maken, het is daarom belangrijk om de meegewerkte uren goed bij te houden.

Meewerkaftrek bij een BV of NV

De meewerkaftrek is een onderdeel van de ondernemersaftrek en betreft een aftrekpost op je winst. Dit is alleen van toepassing wanneer je een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Wanneer je een BV of een NV uitoefent, dien je vennootschapsbelasting te betalen en heb je geen recht op de ondernemersaftrek.

Hoe hoog is de meewerkaftrek

De meewerkaftrek is een vast percentage dat wordt afgetrokken van de winst, en is afhankelijk van het aantal uren dat jouw fiscaal partner heeft meegewerkt in de onderneming.

Onderstaand hebben wij de meewerkaftrek 2020 t/m 2022 weergegeven. Zoals je ziet zijn de percentages de afgelopen jaren gelijk gebleven.

Aantal meegewerkte urenMeewerkaftrek 2022Meewerkaftrek 2021Meewerkaftrek 2020
Minder dan 525Geen aftrekGeen aftrekGeen aftrek
525 – 8751,25% van de winst1,25% van de winst1,25% van de winst
875 – 1.2252% van de winst2% van de winst2% van de winst
1.225 – 1.7503% van de winst3% van de winst3% van de winst
1.750 of meer4% van de winst4% van de winst4% van de winst

Meewerkaftrek aanvragen

Anders dan bij bijvoorbeeld de kleine ondernemersregeling (KOR) of de WBSO, is het niet nodig om de meewerkaftrek aan te vragen. Bij de aangifte inkomstenbelasting dien je een aantal vragen in te vullen over de meewerkaftrek, hierna wordt de aftrek op de winst automatisch berekend.

Partnervergoeding

Wanneer je een fiscaal partner hebt die meewerkt in een organisatie, kan je ervoor kiezen om een partnervergoeding te betalen vanuit jouw onderneming. Dit is mogelijk, zonder dat jouw fiscaal partner in dienst is bij jouw organisatie.

Partnervergoeding minder dan €5.000

Indien de vergoeding die je betaalt aan je fiscaal partner, lager is dan €5.000, gelden de volgende bijzonderheden:

  • Je hebt recht op de meewerkaftrek, indien je voldoet aan de overige voorwaarden.
  • Je kan de vergoeding niet als aftrekpost op de winst opnemen
  • De vergoeding van €5.000 wordt niet belast bij je fiscaal partner.

Partnervergoeding meer dan €5.000

Het kan zijn dat je een vergoeding van meer dan €5.000 toekent aan je fiscaal partner. In dat geval gelden de onderstaande bijzonderheden.

  • Je hebt niet recht op de meewerkaftrek, gezien je niet voldoet aan alle voorwaarden.
  • De vergoeding dient redelijk en realistisch te zijn, dit wordt beoordeeld door de Belastingdienst.
  • De vergoeding van meer dan €5.000 wordt gezien als inkomen van je partner, en je partner dient inkomstenbelasting over dit inkomen te betalen.

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie