Kleine ondernemersregeling (KOR): Hoe werkt het? 

Leestijd: 6 minuten

Ben je een ondernemer, en heb je minder dan €20.000 omzet per jaar? Dan kan je gebruik maken van de kleine ondernemersregeling (KOR). Dit is een regeling waardoor je onderneming vrijgesteld wordt van omzetbelasting (btw). In dit artikel lees je alles over de kleine ondernemingsregel, en wanneer dit een interessante optie is voor jouw onderneming. 

Wat is de kleine ondernemersregeling (KOR)? 

De kleine ondernemersregeling (KOR) is een regeling waardoor je als ondernemer wordt vrijgesteld van btw (omzetbelasting). Dit betekent dat je, indien je kiest voor de KOR, ook geen btw-aangifte meer hoeft te doen. Let op: als je deelneemt aan de KOR ben je nog wel verplicht om de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting te doen. 

Wanneer kom ik in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling 

Je kan van de kleineondernemersregeling gebruik maken als je een onderneming hebt die in Nederland is gevestigd, en wanneer je maximaal €20.000 omzet per kalenderjaar hebt. Om aan de KOR deel te nemen, dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen.

 • Je bent een ondernemer voor de btw (je oefent zelfstandig een bedrijf of een beroep uit). 
 • Jouw onderneming is gevestigd in Nederland 
 • Je behaalt maximaal €20.000 omzet per kalenderjaar. 
Boekhoudprogramma zzp

Wat zijn de beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers?

E-boekhouden
Money Monk
Rompslomp.nl
DigiBTW
Fiscus.nl

Hoe werkt de KOR regeling?

KOR regeling

Indien je voldoet aan de voorwaarden, kan je kiezen voor de kleine ondernemersregeling. Bij het aanmelden voor de KOR, dien je een schatting te maken van je omzet per kalenderjaar. Houd hier rekening met het feit dat niet alle omzet meetelt voor de KOR.

Omzet die meetelt voor de KOR

De omzet uit alle leveringen van goederen en diensten die belast zijn met het Nederlandse btw-tarief (21%, 9% of 0%) tellen mee voor de omzetgrens van de KOR. Je neemt dus alleen de omzet uit Nederland mee. 

Ook de btw-vrijgestelde omzet uit leveringen die betrekking hebben op onroerende zaken, financiële diensten en verzekeringsdiensten, betaalmiddelen en effecten tellen mee voor de omzetgrens van de kleine ondernemersregeling. 

Omzet die niet meetelt voor de KOR

Niet alle omzet telt mee voor de omzetgrens van de kleineondernemingsregeling. Onderstaande omzet telt niet mee voor de KOR.

 • Privégebruik van goederen en diensten
 • Investeringsgoederen die je hebt gebruikt voor je onderneming
 • Binnenlandse prestaties waarbij de btw is verlegd naar jou als afnemer
 • Prestaties die belast zijn in het buitenland (btw verlegd naar afnemer in het buitenland)
 • Btw-vrijgestelde omzet

Let op: als je vrijgestelde omzet haalt uit levering van onroerende zaken, financiële diensten en verzekeringsdiensten, betaalmiddelen en effecten dien je dit wél mee te tellen voor de omzetgrens van de KOR.  

Altijd je administratie op orde?
Probeer het best beoordeelde boekhoudprogramma GRATIS uit!

Kleine ondernemersregeling aanvragen

Als je kiest voor de kleineondernemersregeling, dan moet je je aanmelden middels een formulier via de website van de Belastingdienst. Houd er wel rekening mee dat de Belastingdienst 4 weken nodig heeft om je aanmelding te verwerken. Stel je wilt per 1 januari meedoen aan de regeling, zorg dan dat je dit uiterlijk 1 december (voorafgaande maand) al aanvraagt. 

Het aanvragen van de KOR kan gemakkelijk in onderstaande stappen.

 1. Ga naar de website van de Belastingdienst en download het formulier ‘melding omzetbelasting kleineondernemingsregeling’.
 2. Vul alle gegevens op het formulier in. Hierbij dien je tevens je omzetbelastingnummer op te geven.  
 3. Onderteken het formulier en stuur het vervolgens op. 
 4. Binnen 6 weken ontvang je een reactie van de Belastingdienst 

Afmelden voor de KOR 

De kleine ondernemingsregeling vraag je aan voor een periode van 3 jaar. Gedurende die 3 jaar is het niet mogelijk om je af te melden voor de KOR, tenzij je omzet in één kalenderjaar hoger is dan €20.000. 

Op het moment dat je omzet in één kalenderjaar meer is dan €20.000, dien je je via het afmeldformulier op de website van de Belastingdienst direct af te melden voor de KOR. Alle omzet die je hebt behaald nadat de €20.000 is overschreven, vallen niet meer onder de vrijstelling. Zodra je je aanmeldt voor de kleine ondernemingsregeling, kan je 3 jaar lang niet meer meedoen. 

Sterk wisselende omzet? 

Heb je een sterk wisselende omzet, die het ene jaar onder de omzetgrens van €20.000 komt, en het andere jaar erboven? Dan is het waarschijnlijk niet wenselijk om deel te nemen aan de KOR. Zodra je omzet boven de €20.000 komt, vervalt de KOR en kan je de komende 3 jaar niet meedoen aan de KOR. 

Waarom gebruik maken van de kleine ondernemersregeling? 

De kleine ondernemingsregeling betreft een vrijwillige regeling. Je kan er dus zelf voor kiezen of je gebruik wilt maken van deze regeling. Maar wanneer is de KOR voor jou interessant? 

Voordelen van de KOR

De kleine ondernemingsregeling zorgt ervoor dat je bent vrijgesteld van btw (omzetbelasting), waardoor je dit niet hoeft te verwerken in je verkoopprijs. Dit geeft met name voordelen wanneer je voornamelijk particuliere klanten hebt die geen btw kunnen verrekenen. Hanteer je dezelfde verkoopprijs als voor de regeling, dan wordt jouw marge hoger. Je hoeft immers geen btw meer af te dragen, wat 9% of 21% kan schelen. Door deze ruimte in de marge, kan je er ook voor kiezen om scherpere prijzen aan te bieden, wat je een concurrentievoordeel oplevert. 

Als je meedoet aan de kleine ondernemingsregeling heb je minder administratieve verplichtingen. Op je verkoopfacturen hoef je geen btw meer op te nemen, het is zelfs niet meer verplicht om verkoopfacturen naar je klanten te sturen. Daarnaast hoef je geen aangifte omzetbelasting te doen. Het is wel belangrijk dat je je inkoopfacturen bewaard, voor een eventuele controle. 

Nadelen van de KOR

Wanneer je gebruik maakt van de kleine ondernemingsregeling, mag je geen btw meer aftrekken. De btw op je inkopen en zakelijke kosten mogen niet meer verrekend worden, waardoor je inkoopprijs hoger wordt. Dit leidt dus juist tot een lagere marge. 

Heb je voornamelijk zakelijke klanten, ga dan goed na of je gebruik wilt maken van de kleine ondernemingsregeling. Doordat je geen btw meer rekent op jouw product, kunnen jouw zakelijke klanten dit niet meer verrekenen.  Dit zorgt ervoor dat jouw product minder aantrekkelijk wordt voor zakelijke klanten. 

De voor- en nadelen van de kleine ondernemersregeling samengevat:

Voordelen van de KORNadelen van de KOR
Veelal particuliere klanten: hogere marge en eventueel concurrentievoordeelVeelal zakelijke klanten: minder aantrekkelijk door het niet rekenen van btw
Minder administratieve verplichten, en geen btw-aangifteNiet mogelijk om betaalde btw af te trekken, daardoor lagere marge

BTW-aangifte bij de KOR

Wanneer je gebruik maakt van de kleine ondernemersregeling ben je vrijgesteld van btw, en hoef je geen btw-aangifte meer te doen. Dit scheelt al gauw best veel tijd of geld wanneer je dit hebt uitbesteed. 

In sommige gevallen moet je nog wel btw-aangifte te doen, hier is sprake van als je bijvoorbeeld onroerende zaken of vervoersmiddelen levert. 

Inkomstenbelasting van toepassing bij de KOR? 

Wanneer je gebruik maakt van de kleine ondernemingsregeling, ben je nog steeds verplicht om je aangifte inkomstenbelasting te doen. De kleine ondernemingsregeling heeft géén impact op je inkomstenbelasting. 

Er zijn verschillende regelingen die wél impact hebben op je inkomstenbelasting, zoals de startersaftrek, mkb-winstvrijstelling en zelfstandigenaftrek. Het is verstandig om kennis te nemen van deze regelingen, en hier je voordeel mee te doen. 

Meer weten over de inkomstenbelasting?

Verschillen oude KOR en nieuwe KOR

Per 1 januari 2020 geldt een nieuwe kleine ondernemingsregeling. De huidige kleine ondernemersregeling wordt daarom ook wel de KOR 2020 genoemd. Deed je voor 1 januari 2020 al mee aan de kleine ondernemingsregeling, dan ben je automatisch overgezet naar de nieuwe regeling. 

De huidige kleine ondernemingsregeling, verschilt behoorlijk van de oude regeling (t/m 2019). Onderstaand hebben wij de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet.

Oude KOR (t/m 2019)Huidige KOR (vanaf 2020)
Basis betreft de btw die je rekent aan klanten, minus de btw die je zelf hebt betaald. Als het verschil minder is dan €1.883, hoef je slechts een gedeelte of geen btw te betalen aan de Belastingdienst. Basis betreft de omzet exclusief btw. Is je omzet minder dan €20.000, dan kan je deelnemen aan de regeling en ben je vrijgesteld van btw. 
Je rekent wel btw aan klanten, en trekt dit af van de betaalde btwJe rekent geen btw aan je klanten, dit kan je ook niet aftrekken. 
Je stuurt nog wel facturen, waarop btw vermeld is.Je stuurt geen facturen waarop btw-vermeld is, je hoeft zelfs geen facturen meer te sturen. 
Je doet wel btw-aangifteJe hoeft geen btw-aangifte te doen
De regeling geldt voor natuurlijke personen of samenwerkingsverbanden van natuurlijke personenDe regeling geldt voor zowel natuurlijke personen als rechtspersonen. 

Kleine ondernemersregeling (KOR) 2024

Ook in 2024 kan je gebruikmaken van de kleine ondernemersregeling indien je omzet minder dan €20.000,- is. Vanaf 1 januari 2025 wordt het ook mogelijk om gebruik te maken van de KOR in een andere lidstaat. Hier gelden van wel een aantal voorwaarden voor, zoals:

 • De jaaromzet van de onderneming in de Europese unie is maximaal €100.000,-
 • De omzet overschrijdt niet de omzet in de betreffende lidstaat.

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie