Wat zijn crediteuren?

Leestijd: 3 minuten

Crediteuren is een term die je vaak hoor als het aankomt op de boekhouding. Maar wat zijn crediteuren nu precies, wat is het verschil tussen debiteuren en crediteuren en hoe zorg je voor een effectief crediteurenbeheer? In deze blog leggen wij je alles uit wat je moet weten over crediteuren!

Wat zijn crediteuren?

Crediteuren zijn simpel gezegd de bedragen die een bedrijf nog moet betalen aan leveranciers voor goederen of diensten die al geleverd zijn. Wanneer je bijvoorbeeld voor jouw bedrijf goederen inkoopt en geleverd krijgt, ontvang je hier van de leverancier een factuur voor. Zolang je deze factuur nog niet betaald, blijft dit openstaan onder de crediteuren.

Hoe verwerk je crediteuren in de boekhouding?

Crediteuren verwerkt je op het moment dat je een factuur ontvangt van de leverancier. Gezien een crediteur een bedrag is dat je nog moet betalen, verwerk je crediteur als schuld aan de passiva-kant van de balans. Gezien je het factuurbedrag binnen een jaar moet betalen, zijn crediteuren kortlopende schulden in de boekhouding.

Op het moment dat je de crediteur als schuld boekt, boek je tegelijkertijd de kosten op. Wanneer je voorraad inkoopt kan het ook zijn dat je de voorraad boekt of misschien zelfs de materiële vaste activa bij een investering. Je krijgt dan te maken met de onderstaande journaalposten. Hierbij houden wij rekening met de btw die de meeste bedrijven kunnen terugvorderen.

 

Journaalpost bij ontvangen factuur voor kosten.
Dit is bijvoorbeeld een factuur voor een bedrijfsuitje dat €1.000,- heeft gekost exclusief btw, en €1.210,- inclusief btw.

 DebetCredit
Kosten€1.000,- 
Te vorderen btw€210,- 
A/ Crediteuren €1.210,-

Journaalpost bij ontvangen factuur voor voorraad
Onderstaand is een voorbeeldboeking wanneer je goederen op voorraad inkoopt voor een totaalbedrag van €20.000,- exclusief btw en €24.200,- inclusief btw.

 DebetCredit
Voorraad€20.000,- 
Te vorderen btw€4.200,- 
A/ Crediteuren €24.200,-

Journaalpost bij ontvangen factuur voor investeringen
Je ontvangt bijvoorbeeld een factuur voor een machine die je hebt aangeschaft en activeert. De machine kost €5.000,- exclusief btw en €6.050,- inclusief btw.

 DebetCredit
Materiële vaste activa€5.000,- 
Te vorderen btw€1.050,- 
A/ Crediteuren €6.050,-

Journaalpost bij het betalen van de factuur
Op het moment dat je de factuur betaalt, wordt de crediteur afgeboekt alsmede het bedrag op jouw bankrekening. Je krijgt dan de volgende factuur:

 DebetCredit
Crediteuren€6.050,- 
A/ Liquide middelen €6.050,-

Wat is het verschil tussen debiteuren en crediteuren?

Een crediteur is een schuld, dit is een bedrag dat je nog moet betalen voor een factuur die je ontvangen hebt. Een debiteur is een vordering, dit is een bedrag dat je nog moet ontvangen voor een factuur die je verzonden hebt. Debiteuren worden daarom verantwoord onder de vlottende activa op de balans.

Wat is een crediteurenadministratie?

Het is belangrijke om bij te houden wat de openstaande crediteuren zijn en wanneer de betaaltermijn afloopt. De beste manier om dit inzichtelijk te houden is via een crediteurenadministratie. Wanneer je gebruik maakt van een online boekhoudprogramma kan je via dit online boekhoudprogramma vaak een crediteurenadministratie bijhouden.

Stamgegevens crediteuren
Enerzijds heb je de stamgegevens van de crediteuren. In dit bestand houd je alle gegevens van de leveranciers bij. Denk bijvoorbeeld aan naam, adres, bankrekeningnummer. Ook kan je via een online boekhoudprogramma de leveranciers automatisch een crediteurnummer meegeven. Dit is een uniek nummer dat is gekoppeld aan de leverancier.

Crediteurenbestand
In dit bestand zijn alle openstaande crediteuren opgenomen. Stel je wilt weten wat de positie van de nog te betalen facturen is per 31-12-2023, dan kan je dit zien via het crediteurenbestand. Wanneer je gebruik maakt van een online boekhoudprogramma, wordt dit automatisch bijgehouden.

Ben je zzp’er en wil je graag weten welk boekhoudpakket het meest geschikt is voor jou? Lees dan onze blog over top 5 boekhoudprogramma’s voor zzp’ers!

Wat is het belang van een effectief crediteurenbeheer?

Een effectief crediteurenbeheer is belangrijk voor het handhaven van een gezonde financiële positie. Onderstaand hebben wij een aantal voordelen van een effectief crediteurenbeheer opgenomen:

  1. Verbeterde cashflow. Door tijdige betalingen te waarborgen kan je de cashflow optimaliseren en financiële stabiliteit behouden.
  2. Relatie met leveranciers. Door tijdig de openstaande facturen te betalen, houd je de relatie met leveranciers goed. Dit geeft vertrouwen aan leveranciers en bevordert een gezonde zakelijke relatie.
  3. Je loopt geen reputatierisico. Laattijdige betalingen of geschillen met leveranciers kunnen de reputatie van jouw bedrijf schaden. Dit kan toekomstige zakelijke relaties beïnvloeden.

Veelgestelde vragen

Een crediteur is een schuld, dit is een bedrag dat je nog moet betalen voor een ontvangen factuur. Een debiteur is een vordering, dit is bedrag dat je nog moet ontvangen voor een verzonden factuur.

Wat zijn crediteuren?

Crediteuren zijn leveranciers die je nog moet betalen voor een ontvangen factuur. Dit zijn dus nog openstaande schulden op de balans.  

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie