Wat zijn debiteuren? Dit moet je weten!

Leestijd: 3 minuten

De termen debiteuren en crediteuren hoor je vaak voorbijkomen als het draait om de boekhouding en administratie. Maar wat zijn debiteuren nu precies? In dit artikel leggen wij uit wat debiteuren zijn, hoe je deze verantwoord in de boekhouding en hoe je overzichtelijk de openstaande debiteuren bijhoudt.

Wat zijn debiteuren?

Debiteuren zijn klanten die nog moeten betalen. De goederen of diensten zijn reeds geleverd aan de klant, de factuur is verzonden, maar nog niet betaald. Dit resulteert dus in openstaande vorderingen. Op het moment dat de klant de factuur betaald, heeft de klant zijn ‘schuld’ afgelost en is het geen debiteur meer.

Wat is het verschil tussen een debiteur en een crediteur?

De term debiteur en crediteur hoor je beide vaak terug als je hebt over de administratie of de boekhouding. Het verschil tussen een debiteur en een crediteur zit in de richting van de openstaande financiële verplichting.

Een debiteur is een vordering, een bedrag dat een klant nog aan jou moet betalen voor diensten of goederen die jij geleverd hebt. Een crediteur een schuld, dit een bedrag dat jij nog moet betalen voor aan jou geleverde goederen of diensten.

Hoe worden debiteuren verantwoord in de boekhouding?

Een debiteur betreft een vordering, dit is al een bezitting verantwoord aan de activa-zijde van de balans. De debiteuren vallen onder de categorie ‘vlottende activa’ op de balans. Dit zijn activa die naar verwachting binnen één jaar worden omgezet in geld.

Hou houd je debiteuren overzichtelijk bij?

Voor jouw boekhouding is het belangrijk om de debiteuren overzichtelijk bij te houden. Dit kan je doen aan de hand van een debiteurenadministratie. Wanneer je gebruik maakt van een online boekhoudpakket, kan je in het pakket een overzicht bijhouden van alle klantgegevens zoals contactinformatie, de afgesproken betaaltermijn en andere relevante informatie. Vaak wordt er dan aan de debiteur een debiteurennummer gekoppeld.

Via het boekhoudpakket kan je vervolgens facturen versturen aan de klant, waarna automatisch de openstaande debiteuren worden bijgehouden. Door het boekhoudpakket te koppelen aan de bankapplicatie, kan bijgehouden worden welke debiteuren hebben betaald. Op deze manier heb je via het boekhoudpakket altijd inzichtelijk wat de openstaande debiteuren zijn.

Daarnaast is het via het boekhoudpakket vaak mogelijk om betalingsherinneringen te sturen op het moment dat debiteuren niet betalen.

Ben je zzp’er en wil je weten welk boekhoudpakket het beste bij jou past? In deze blog zetten wij de 5 beste online boekhoudprogramma’s voor zzp’ers op een rijtje!

 

Wat doe je als debiteuren niet betalen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat debiteuren niet betalen. Dit is heel vervelend, omdat jij de goederen of diensten al hebt geleverd en recht hebt op je geld. Maar wat kan je nu precies doen wanneer klanten niet betalen?

  1. Maak duidelijke afspraken met je klant. Spreek bijvoorbeeld duidelijke betaaltermijnen af, zoals 7, 14 of 30 dagen.
  2. Stuur op het moment dat de betaaltermijn (bijna) verstrijkt een betalingsherinnering aan jouw klant. Op deze manier herinner je de klant aan het openstaande bedrag.
  3. Neem telefonisch of per e-mail contact op met jouw klant als de factuur, na de betalingsherinnering, nog steeds niet is betaald.
  4. Maak gebruik van een incassobureau. Het liefst voorkom je natuurlijk dat je een incassobureau moet inschakelen, maar als het jou niet lukt om een klant te laten betalen dan kan je een incassobureau inschakelen. Dit bureau probeert dan namens jou het bedrag te innen.

Meer weten over hoe je debiteuren sneller kan laten betalen? Lees dan deze blog!

Veelgestelde vragen

Een debiteur is een klant die nog een openstaande factuur moet betalen. Jij hebt de diensten of goederen al geleverd en de factuur aan de klant verstuurd, maar de klant heeft de factuur nog niet betaald.

Een debiteur is een vordering, een factuur waarvan jij het geld nog moet ontvangen. Een crediteur is een schuld, dit is een openstaande factuur die jij nog moet betalen.

Debiteuren verantwoord je in de administratie op het moment dat je de factuur verstuurd, gelijktijdig met het boeken van omzet. Debiteuren verantwoord je op de balans onder de vlottende activa (als bezittingen).

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie