Uurtarief zzp bepalen

Leestijd: 3 minuten

Het tarief per zzp’er kan enorm variëren, in sommige branches zijn tarieven van meer dan €100 gemiddeld, waar andere branches tarieven van €45 hanteren. In deze blog gaan wij in op het bepalen van je tarief als zzp’er.

Elementen die van belang zijn bij het bepalen van je uurtarief zzp

Er zijn enkele elementen waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van je uurtarief zzp, denken valt aan:

  • Vaste kosten

Als ondernemer heb je te maken met verschillende kosten. De eerste stap van het bepalen van je uurtarief zzp is het inzichtelijk maken van je kosten. Daarbij heb je vaste kosten, zoals huur van je pand, verzekeringen, abonnementen, administratie en gas/water/licht. Deze kosten zijn niet afhankelijk van het aantal uur dat je werkt, deze kosten zul je altijd hebben.  Of jij nu het hele jaar 10 of 12 opdrachtgevers hebt, de huur van je bedrijfspand zal niet veranderen.

  • Variabele kosten

Naast vaste kosten, heb je ook te maken met variabele kosten. Variabele kosten zijn juist wel de kosten die afhankelijk zijn van het aantal uur/opdrachten dat je werkt. Voorbeelden van variabele kosten voor een zzp’er zijn grondstoffen zoals verf of vervoerskosten.

  • Werkbare uren

Na het inschatten van je kosten als zzp’er is het tijd om te kijken naar het aantal uur dat jij wilt werken voor je onderneming. Hier kunnen natuurlijk verschillende factoren van invloed op zijn, maar het is in ieder geval goed om het urencriterium mee te nemen in deze afweging. Het urencriterium is een minimaal aantal uren dat je moet besteden aan jouw onderneming om in aanmerking te komen voor interessante fiscale aftrekposten. In deze blog vind je meer informatie over het urencriterium. Voor 2024 is het urencriterium 1225 uur.

Je kan het aantal werkbare uren ook op een andere manier inschatten. Stel jij bent van plan om 40 uur te werken per week voor je klant. Je zou dit 52 weken per jaar kunnen doen maar je neemt natuurlijk ook vakantie en moet ook rekening houden met ziekte/studiedagen.

In ons geval gaan we uit van 6 weken vakantie per jaar (inclusief feestdagen) en 3 weken ziekte/studie/overig verlof. Je houdt dan 43 weken over waar je 40 uur in kunt werken. Je aantal werkbare uren komt dan op: 1720 uur. In 1720 uur moet je dus je kosten terugverdienen en winst maken om van te leven.

  • Gewenste inkomen

Naast het inschatten van je kosten zul je ook een inschatting moeten maken van het bedrag dat jij per maand of jaar wil verdienen. Als ondernemer bouw je zelf geen pensioen op en heb je niet het vangnet dat een werknemer heeft in Nederland dus het is belangrijk om aandacht te besteden aan deze elementen bij het bepalen van je gewenste inkomen.

  • Begroot omzet

Nu je de kosten, werkbare uren en het gewenste inkomen inzichtelijk hebt gemaakt, is het tijd om je omzet te bepalen. Als jouw zakelijke kosten €20.000 zijn en jij wilt €42.000 bruto inkomen hebben per jaar. Dan is je omzet doel €20.000 + €42.000 = €62.000. Dit bedrag moet je verdienen met het aantal uur dat je declarabel bent, de 1720 uur die we hierboven hebben berekend. Je uurtarief wordt dan: € 62.000 / 1720 uur = € 36, 05 per uur excl. Btw.

Bovenstaande is slechts een voorbeeld, de werkelijkheid kan voor iedere situatie verschillen. Het is ook belangrijk om te beseffen dat bovenstaande bruto omzet/winst vóór belasting is. Er moet dus nog belasting worden afgedragen aan de belastingdienst. De Kvk heeft een handige rekentool om je uurtarief zzp te bepalen.

  • Ervaring en uurtarieven van concurrenten

Een andere manier om je uurtarief zzp te bepalen is door marktonderzoek te doen. Als jij erachter kunt komen wat het zzp uurtarief van concurrenten is met vergelijkbare ervaring, dan kan je dat als startpunt nemen voor je berekening. Daarnaast kan je ook een inschatting maken van jouw ervaring ten opzichte van concurrenten, heb jij meer ervaring of ben jij specifiek in 1 onderdeel erg goed? Dan zou je wellicht een hoger uurtarief kunnen vragen dan concurrenten.

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie