Wat is boekhouding?

Leestijd: 4 minuten

Wanneer je een ondernemer bent, zul je te maken krijgen met de boekhouding. De een heeft hier meer affiniteit mee dan de ander, toch zal je hier niet onderuit komen. In dit artikel leggen wij je uit wat de boekhouding eigenlijk betekent, en waarom dit belangrijk is.

Wat betekent boekhouden?

Als we naar de letterlijke betekenis kijken van boekhouden, is dit het ‘aantekening houden van feiten van financiële aard’. Makkelijk gezegd, betekent dit dat je de financiële gegevens van je onderneming verwerkt en je administratie dus overzichtelijk bijhoudt.

Waarom boekhouden?

Je bent een bedrijf begonnen, en nu moet je ook de boekhouding gaan regelen. Dit kan best wel veel tijd kosten, die je misschien liever besteedt aan het uitvoeren van je bedrijfsactiviteiten. Maar waarom is boekhouden eigenlijk zo belangrijk?

  1. De Belastingdienst verplicht ondernemers om een boekhouding bij te houden, en de administratie te bewaren. De gegevens vormen namelijk de basis voor het invullen van de belastingaangiften, daarnaast moet de Belastingdienst als het nodig is, jouw boekhouding kunnen controleren.
  2. Het geeft jouzelf inzicht in je bedrijf. Zo weet je te allen tijde hoe het bedrijf ervoor staat, en kan je de beste keuzes maken voor je bedrijf.
  3. Het geeft anderen inzicht in je bedrijf. Wil jij bijvoorbeeld financiering aantrekken, dan zullen de geldverstrekkers inzicht vragen in de boekhouding.

Moet ik de boekhouding zelf doen?

Of je de boekhouding zelf wilt doen, hangt natuurlijk af van hoe groot je onderneming is, hoeveel affiniteit je hebt met boekhouden en hoeveel tijd je hebt. Je kan een boekhouder inhuren, om voor jou bijvoorbeeld de administratie bij te houden en de belastingaangiften te doen.

Toch is het verstandig om zelf ook de basis van het boekhouden te leren. Wij beschrijven onderstaand de belangrijkste basisstappen van boekhouden.

Het bijhouden van inkomsten en uitgaven

De boekhouding begint vaak met het bijhouden van je inkomsten en je uitgaven. Voor het genereren van je inkomsten zul je facturen versturen, en voor je uitgaven ontvang je facturen.

Facturatie aan klanten

Om inkomsten te genereren, verstuur je waarschijnlijk facturen aan klanten. De facturen kan je zelf handmatig opstellen in bijvoorbeeld Word, of kan je genereren met een boekhoudpakket. De Belastingdienst stelt een aantal eisen waar de facturen aan moeten voldoen. Lees ons artikel aan welke eisen moet een factuur aan voldoen?

De verzonden facturen houd je bij in een debiteurenadministratie. Een debiteur, is een klant die nog niet betaald heeft. Zo weet je ook meteen, welke facturen nog betaald dienen te worden door je klanten.

Ontvangen inkoopfacturen

Naast je opbrengsten, maak je waarschijnlijk ook bepaalde kosten. Denk bijvoorbeeld aan huur, inkoopkoste of brandstofkosten. Aan deze kosten ligt waarschijnlijk een inkoopfactuur of een bon ten grondslag.

De ontvangen facturen houd je bij in een crediteurenadministratie. Een crediteur is een bedrijf waaraan jij nog geld schuldig bent. Op die manier heb je ook inzichtelijk welke facturen jij zelf nog dient te betalen.

Winst en verliesrekening

Je inkomsten en uitgaven kan je bijhouden in een winst- en verliesrekening. Dit is een financieel overzicht dat gebruikt wordt om de winst of het verlies in een bepaalde periode te bepalen. Wil je bijvoorbeeld aan het einde van het jaar berekenen wat je winst of verlies is, dan kan je een winst- en verliesrekening opstellen.

Aangifte omzetbelasting

Elk bedrijf dat omzetbelasting (btw) moet betalen of ontvangen, moet periodiek een omzetbelastingaangfite, ook wel btw-aangifte, doen. Voor het doen van de btw-aangifte, is een goede administratie van ingekomen en uitgaande facturen belangrijk. Vanuit hier blijkt de btw die je hebt ontvangen en moet afdragen, en de btw die je kan terugvorderen.

Meer weten over aangifte omzetbelasting?

Aangifte inkomstenbelasting

Wanneer je een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, moet je jaarlijks de aangifte inkomstenbelasting doen. Voor de aangifte inkomstenbelasting heb je eigenlijk een volledige jaarrekening nodig, om bijvoorbeeld je afschrijvingen of fiscale voordelen te berekenen.

Ook hierbij geldt dat het bijhouden van een goede boekhouding essentieel is, voor het kunnen doen van de aangfite inkomstenbelasting.

Meer weten over de aangifte inkomstenbelasting?

Online boekhouden

Voor het bijhouden van een boekhouding, kan je gebruik maken van online boekhoudsoftware, zoals e-boekhouden.nl of exact. Door gebruik te maken van online boekhoudsoftware kan je waar en wanneer je wilt de boekhouding bijhouden, heb je altijd back-ups die up-to-date zijn en kan je gemakkelijk de boekhouding delen met bijvoorbeeld een boekhouder of accountant.

Onderstaand hebben wij verschillende populaire boekhoudprogramma’s opgenomen.

Veelgestelde vragen

Wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet, ben je verplicht om een boekhouding bij te houden en te bewaren. Wanneer je een ondernemer bent voor de btw of inkomstenbelasting, is het van belang om een goede administratie bij te houden, ook als je in dat geval zzp’er bent.

Je kan er uiteraard ook voor kiezen om de boekhouding, of een deel van de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder. Een boekhouder kost gemiddeld €60,- per uur.

Excel is een spreadsheetprogramma van Microsoft, waarin je de boekhouding zou kunnen verwerken. Zo kan je Excel bijvoorbeeld gebruiken om financiële transacties bij te houden, analysen of rapporten te draaien. Het is wel belangrijk om te weten dat Excel niet specifiek ontworpen is voor boekhouden, en er speciale boekhoudsoftware beschikbaar is dat hier wel voor ontworpen is

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie