Wanneer je als zzp’er aan de slag gaat, ben je zelf verantwoordelijk om een zzp pensioen op te bouwen. Is het nodig om een pensioen op te bouwen, hoe hoog moet het pensioen zijn en op welke manieren kan je als ondernemer pensioen opbouwen? In dit artikel vind je het antwoord op al deze vragen!
Wat houdt pensioen in?
Pensioen is een inkomen dat je ontvangt nadat je stopt met werken of wanneer je een bepaalde leeftijd hebt bereikt. Het doel van pensioen is om mensen in staat te stellen hun levensonderhoud te kunnen blijven betalen, na hun actieve loopbaan.
Het pensioen bestaat vaak uit de volgende onderdelen
- AOW – dit is een basispensioen van de Rijksoverheid. Dit ontvang je vanaf de AOW-leeftijd tot aan overlijden.
- Pensioen opgebouwd bij werkgevers – wanneer je in loondienst bent geweest, is de kans groot dat je via je werkgever pensioen hebt opgebouwd. Via mijnpensioenoverzicht kan je gemakkelijk checken hoeveel pensioen je hebt opgebouwd bij werkgevers.
- Zelf opgebouwd pensioen – dit is het pensioen dat je zelf hebt opgebouwd. Bijvoorbeeld via een pensioenfonds.
- Privévermogen – dit is het vermogen dat je bezit, en wat je zou kunnen gebruiken om te kunnen voorzien in levensonderhoud.
Hoeveel Zzp pensioen opbouwen?
Wanneer je zzp pensioen gaat opbouwen is het uiteraard belangrijk om te weten hoeveel je moet opbouwen. Als richtlijn wordt vaak 70% van je laatstverdiende loon aangehouden als genoeg pensioen. Het kan natuurlijk zo zijn, dat je minder of meer pensioen nodig hebt wanneer je stopt met werken. Dit is afhankelijk van jouw situatie, en de uitgaven die je in de toekomst gaat hebben.
Nooit meer gedoe met de administratie?
Probeer het best online boekhoudprogramma de eerste 15 maanden GRATIS! 👇
Als zzp’er pensioen opbouwen
Wanneer je in loondienst bent, wordt meestal via je werkgever pensioen opgebouwd. Als zzp’er geldt niet echter niet, en ben je zelf verantwoordelijk om een zzp pensioen op te bouwen. Als zzp’er de oudedagsvoorziening opbouwen kan via onderstaande methoden:

- Persoonlijk pensioen
- Banksparen
- Zelfstandig pensioen beleggen
- Lijnrenteverzekering
Onderstaand geven wij per methode een nadere beschrijving.
Pensioenfonds zzp’er
Voor zzp’ers zijn er een aantal collectieve pensioenregelingen opgericht. Dit zijn regelingen waar je vrijwillig bij zou kunnen aansluiten. Door mee te doen aan een pensioenregeling leg je maandelijks een bedrag in, wat voor jou wordt belegd. Op deze manier bouw je een persoonlijk pensioenpotje op.
Voor sommige sectoren geldt een verplichte deelname aan een bedrijfstakpensioenfonds, ook wanneer je zzp’er bent. Dit is bijvoorbeeld van toepassing wanneer je als zzp’er werkzaam bent als apotheker, dierenarts of verloskundige. Op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lees je welke beroepen een verplicht bedrijfstakpensioenfonds kennen.
Banksparen
Met banksparen bouw je een vermogen op om je pensioen aan te vullen. Je bouwt het vermogen op, op een geblokkeerde rekening. Het geld dat je hier op zet, kan je er dus niet zomaar weer afhalen. Anders dan bij een gewone spaarrekening, kan je bij banksparen een belastingvoordeel halen.
Het geld dat je periodiek op de bankspaarrekening zet is aftrekbaar voor de inkomstenbelastingaangifte. Daarnaast wordt het geld op de bankspaarrekening niet meegeteld bij het bepalen van het vermogen in box 3, wat ook een belastingvoordeel oplevert. Zodra je geld vanuit de bankspaarrekening uitkeert, wordt dit wel gezien als inkomen en dus belast via box 1 in de inkomstenbelastingaangifte.
Zelfstandig pensioen beleggen
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zelfstandig pensioen te gaan beleggen. Dit betekent dat je niet meedoet aan een collectieve pensioenregeling, maar dat je zelf periodiek een bedrag belegt.
Om zelf te gaan beleggen voor je zzp pensioen dien je een beleggingsrekening te openen. Wanneer je zelf belegt, is het belangrijk dat je enige kennis van beleggen hebt. Wanneer je hier weinig verstand van hebt, kan je het beste iemand voor je laten beleggen. Dit kan bijvoorbeeld via een beleggingsfonds.
Net als bij banksparen, geldt dat je op een pensioenbeleggingsrekening een bepaald bedrag belastingvrij mag beleggen. Het bedrag dat je inlegt op de beleggingsrekening, mag je bij de inkomstenbelastingaangifte aftrekken van het inkomen in box 1. Ook betaal je geen vermogensbelasting in box 3 over het geld dat op de pensioenbeleggingsrekening staat.
Lijfrenteverzekering
Een lijfrenteverzekering is een mogelijkheid om extra zzp pensioen op te bouwen met een belastingvoordeel. De lijfrenteverzekering sluit je af bij een daartoe gerechtigde instelling. Periodiek stort je een premie, dit is de opbouwfase. Het bedrag dat je stort in de opbouwfase is aftrekbaar in box 1 in de aangifte inkomstenbelasting.
Op het moment dat de lijfrente de afgesproken einddatum heeft behaald, begint de uitkeringsfase. Hierbij spreek je af hoe vaak en tot wanneer je bedragen krijgt uitgekeerd tijdens de uitkeringsfase. De uitgekeerde bedragen worden gezien als inkomen, en daarom ook belast in box 1.
Veel gestelde vragen
Moet ik als zzp’er pensioen opbouwen?
Wanneer je een zzp’er bent, moet je er zelf voor zorgen dat je een zzp pensioen opbouwt. Wanneer je stopt met werken, zal je tot je overlijden nog geld nodig hebben om je levensonderhoud te kunnen betalen. In Nederland krijg je standaard AOW uitgekeerd op het moment dat je de AOW-leeftijd bereikt. Echter is dit bedrag voor de meeste mensen niet genoeg om te kunnen voorzien in het levensonderhoud. Daarom is het belangrijk om een aanvullend zzp pensioen op te bouwen.
Heb ik als zzp’er recht op pensioen?
Als zzp’er woon- en werkzaam in Nederland, heb je recht op de AOW-uitkering. Dit is een bedrag dat je ontvangt zodra je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Dit bedrag is echter vaak niet genoeg om je levensonderhoud te betalen, waardoor het belangrijk is om ook zelf nog aanvullend zzp pensioen op te bouwen.
Hoeveel pensioen moet ik opbouwen als zzp’er?
Als richtlijn wordt vaak gegeven dat je circa 70% van je laatst verdiende inkomen nodig hebt als zzp pensioen. Het advies is dus om er voor te zorgen dat wanneer je de pensioenleeftijd bereikt, je inkomen niet meer dan 30% daalt t.o.v. je laatst verdiende inkomen.