Vliegende start in 2024 met deze 8 tips and tricks

Leestijd: 3 minuten

Het nieuwe jaar is alweer een paar weken onderweg en aan de hand van deze blog kan jij als ondernemer een vliegende start in 2024 maken.

Vliegende start in 2024

Wil jij het nieuwe jaar beginnen met een vliegende start door op te hoogte te zijn van de ontwikkelingen voor ondernemers in 2024? In onze eerdere blog, die je hier kunt vinden, schreven wij al over de veranderingen naar aanleiding van prinsjesdag. Enkele veranderingen zijn:

 1. Verlaging zelfstandigenaftrek
  In 2024 wordt de zelfstandigenaftrek wederom verlaagd, dit keer van 5.030 in 2023 naar 3.750 in 2024. De zelfstandigenaftrek is het bedrag dat je van je winst mag aftreken, hierdoor betaal je minder belasting.

 2. Verlaging MKB-winstvrijstelling
  De MKB-winstvrijstelling daalt van 14% in 2023 naar 12,7% in 2024. De MKB-winstvrijstelling houdt in dat je over een percentage (12,7% in 2024) van je winst geen belasting hoeft te betalen. De verlaging van dit percentage betekent dus dat je over een groter gedeelte van je winst, belasting moet betalen.

 3. Verlaging en verlening energie-investeringsaftrek (EIA)

  De EIA is een regeling waarvan je als ondernemer gebruik kan maken wanneer je investeert in energiezuinige bedrijfsmiddelen. Tijdens Prinsjesdag is enerzijds bekend gemaakt dat de regeling wordt verlengd tot 2028 maar ook dat het aftrek percentage wordt verlaagd van 45,5% in 2023 naar 40% in 2024. Meer weten over de EIA? Lees het hier.


 4. Verhoging kilometervergoeding
  Sinds 1 januari 2024 is de belastingvrije kilometervergoeding verhoogt van €0,21 naar €0,23 per kilometer. Als ondernemer voor de inkomstenbelasting is het ook mogelijk om hiervan te profiteren. In 2024 mag je €0,23 per kilometer als kosten opnemen in je boekhouding.

 5. STAP-budget stopt
  Het is bekend geworden dat er in 2024 geen STAP-budget beschikbaar wordt gesteld door de overheid. Dus opleidingskosten die niet als zakelijk worden aangemerkt zijn niet aftrekbaar van de winst.

  Bovenstaande 5 veranderingen vormen slechts een deel van de potentiële wijzigingen die in 2024 van invloed kunnen zijn op jou als ondernemer. Om een vliegende start in 2024 te kunnen maken zijn meerdere dingen van belang. Het is dan ook essentieel dat je zelf onderzoek doet om te bepalen welke specifieke veranderingen relevant zijn voor jouw zakelijke omstandigheden. Indien nodig, is het aan te raden om hiervoor de expertise van een adviseur in te schakelen.

  Naast bovenstaande veranderingen is het ook belangrijk om de overige zaken scherp te houden, hierbij valt te denken aan:

 6. Schijnzelfstandigheid
  Schijnzelfstandigheid wil je voorkomen, het is daarom belangrijk om daar als zzp’er bewust over na te denken. In deze blog lees je er meer over.

 7. Voldoen aan urencriterium
  Om gebruik te kunnen maken van aftrekposten als de zelfstandigenaftrek en bijvoorbeeld de startersaftrek moet je voldoen aan het urencriterium. Het urencriterium bedraagt ook in 2024 1.225 uur. Meer lezen over het urencriterium? Dat kan hier.

 8. Tijdig belastingaangifte doen
  Ook in 2024 moet er weer belastingaangifte worden gedaan. In de meeste gevallen 4x per jaar voor de btw en 1x per jaar voor de inkomstenbelasting. Schrijf de deadlines hiervoor op en zorg dat je niet te laat bent.


  Er zijn naast bovenstaande elementen natuurlijk nog andere zaken waar je aan moet denken als ondernemer. Het is zeker aan te raden om hiervoor een inhoudelijke adviseur in te schakelen.

  Maar met deze 8 tips and tricks ben jij goed op weg op een vliegende start in 2024 te maken!

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie