Incassobureau – wat is het en wanneer schakel je die in?

Leestijd: 3 minuten

Helaas kan het voorkomen dat klanten de openstaande facturen niet betalen. Dit heeft impact op de cashflow van jouw bedrijf, en het kan daarnaast veel tijd kosten om het bedrag alsnog te innen. In dergelijke situaties kan het lonen om een incassobureau in te schakelen. In dit artikel lees je wat een incassobureau precies is, en wanneer je deze inschakelt.

Wat is een incassobureau ?

Een incassobureau is een organisatie die gespecialiseerd is in het innen van openstaande vorderingen namens schuldeisers. Een incassobureau gebruikt verschillende methoden om ervoor te zorgen dat de openstaande facturen alsnog betaald worden.

Wat doet een incassobureau?

Een incassobureau werkt in opdracht van een bedrijf of een persoon dat een schuld wil innen. Op het moment dat je een incassobureau inschakelt, neemt het bureau alle communicatie over met de schuldenaar. Jij hebt vanaf dat moment dus geen contact meer met de debiteur.

Het incassobureau probeer de factuur te innen, voordat de rechter er aan te pas komt. Dit heet ook wel een buitengerechtelijk incassotraject. Onderstaande werkzaamheden kan het incassobureau bijvoorbeeld uitvoeren.

  • De debiteur bellen of mailen om de factuur te betalen.
  • Het versturen van betalingsherinneringen en aanmaningen.
  • Het opstellen van betalingsregelingen.
  • Het bemiddelen bij eventuele misverstanden en conflicten tussen jou en de debiteur.
 

Wanneer schakel je een incassobureau in?

Een incassobureau kan je inschakelen op het moment dat het jou niet lukt een factuur te laten betalen door een klant. Om de relatie met jouw klanten zo goed mogelijk te houden, schakel je vaak niet meteen een incassobureau in als een factuur niet wordt betaald. Vaak probeer je eerst zelf de factuur betaald te krijgen door bijvoorbeeld een herinnering te sturen.

Wanneer de klant herhaaldelijk nalatig is met het betalen van facturen, zelfs na het versturen van herinneringen, is het verstandig om een incassobureau in te schakelen.

Wat zijn de kosten van een incassobureau?

Wanneer een incassobureau wordt ingeschakeld, worden incassokosten in rekening gebracht. De incassokosten bestaan uit een percentage van de rekening. Hoe hoog de incassokosten mogen zijn, is afhankelijk van de hoogte van de rekening en is bij wet geregeld.

Bedrag openstaande rekeningMaximale incassokosten
Over de eerste €2.50015%
Over de volgende €2.50010%
Over de volgende €5.0005%
Over de volgende €190.0001%
Boven de €200.0000,5%

Stel het openstaande factuurbedrag is €250.000,-. Dan zijn de maximale incassokosten als volgt:

(2.500 * 15%) + (2.500 * 10%) + (5.000 * 5) + (190.000 * 1%) + (20.000 * 0,5%) = €2.875,-

Ook is bij wet een minimumbedrag voor incassokosten bepaald ter hoogte van €40,-. Als schuldeiser mag je dit bedrag altijd vragen, ook als de rekening bijvoorbeeld €100,- is.

Daarnaast mag wettelijke rente berekend worden over het uitstaande bedrag. De wettelijke rente bedraagt per 1 januari 2024 7% voor niet-handelstransacties (bijvoorbeeld tussen consumenten en bedrijven) en 12,5% voor handelstransacties (bijvoorbeeld tussen bedrijven).

No cure no pay incasso

Veel incassobureaus hanteren een no cure no pay methode. Dit betekent dat de incassokosten niet in rekening worden gebracht wanneer de factuur niet wordt betaald, ondanks het inschakelen van een incassobureau.

Wanneer het incassobureau wel succesvol het factuurbedrag kan innen, worden de incassokosten en wettelijke rente doorbelast aan de schuldenaar. De debiteur moet dan naast het openstaande bedrag, ook de incassokosten en wettelijke rente betalen.

Verschil deurwaarder en incassobureau

Naast een incassobureau, kan ook een deurwaarder betrokken zijn bij het innen van schulden. Echter bestaat er een wezenlijk verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder.

Een incassobureau richt zich op het buitengerechtelijke incassotraject. Dit betekent dat er dan nog geen rechter aan te pas komt. Een incassobureau heeft ook geen wettelijke bevoegdheid om beslag te leggen op eigendommen.

Een deurwaarder heeft meer wettelijke bevoegdheden dan een incassobureau. Een deurwaarder krijgt na uitspraak van de rechter, de wettelijke bevoegdheid om beslag te leggen op goederen, te dagvaarden of te dwingen tot verkoop.

Wanneer het incassobureau niet lukt om een factuur te laten betalen, kan het zo zijn dat zij gerechtelijke stappen zetten waarna alsnog een deurwaarder aan de slag gaat.

Hoe zorg je er zelf voor dat debiteuren betalen?

Idealiter zorg je er voor dat jouw klanten facturen netjes betalen, en dat het niet nodig is om een incassobureau in te schakelen. Zo kan je bijvoorbeeld duidelijke afspraken met jouw klanten over de betalingstermijn, je kan tijdig herinneringen sturen en telefonisch contact opnemen na het verstrijken van de betaaltermijn.

Meer weten? In deze blog geven wij 6 tips om je facturen zo snel mogelijk te innen!

Veelgestelde vragen

Het verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau is dat een deurwaarder wettelijke bevoegdheid kan hebben tot het dagvaarden of beslag te leggen op goederen. Een incassobureau heeft deze wettelijke bevoegdheid niet.

No cure no pay incasso betekent dat de incassokosten niet betaald hoeven te worden aan het incassobureau, op het moment dat het incassobureau niet is gelukt om de factuur te innen.

Een incassobureau is een bureau dat je kan inschakelen op het moment dat klanten facturen niet betalen, ondanks het versturen van betalingsherinneringen. Het incassobureau probeert de factuur alsnog te innen, en neemt de communicatie over met de schuldenaar.

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie