Duurzaam ondernemen: zo doe je dat!

Leestijd: 3 minuten

Steeds meer mensen en bedrijven zijn in de huidige maatschappij bezig met duurzaamheid. Duurzamer leven of een duurzame bedrijfsvoering. Wat houdt duurzaam ondernemen eigenlijk in, en welke stappen kan jij als ondernemer zetten? Je leest het in deze blog!

Wat is duurzaam ondernemen?

Duurzaam ondernemen is ook wel bekend als maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Het omvat de integratie van sociale, ecologische en economische overwegingen in de bedrijfsvoering. Duurzaam ondernemen streeft naar het creëren van waarde op de lange termijn, voor zowel het bedrijf maar ook voor de samenleving en het milieu.

Waarom is duurzaam ondernemen belangrijk?

Nu er steeds meer bewustwording is van het veranderende klimaat, kiezen steeds meer bedrijven ervoor om duurzaam te gaan ondernemen. Op deze manier hopen bedrijven een bijdrage te leveren aan de maatschappij en het milieu.

Doordat de samenleving steeds meer waarde hecht aan duurzaamheid, kan een duurzaam imago ook bijdragen aan het succes van het bedrijf.

De drie P’s van duurzaam ondernemen

Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen, staan de drie P’s vaak centraal.

  • People: duurzaam ondernemen richt zich op het welzijn van mensen, zowel binnen als buiten de organisatie. Dit ziet bijvoorbeeld toe op goede arbeidsomstandigheden en diversiteit en inclusie.
  • Planet: ook de planeet staat centraal bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bedrijven streven bijvoorbeeld naar een verminderende ecologische voetafdruk en een duurzaam gebruik van materialen.
  • Profit: een duurzaam bedrijf is winstgevend, maar niet ten koste van mens en planeet. Onder maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat het streven naar winst hand in hand met ethische bedrijfsvoering.
 

Praktische stappen duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen klinkt natuurlijk heel mooi. Maar hoe kan je als ondernemer nu daadwerkelijk stappen zetten om duurzaam te gaan ondernemen? Onderstaand hebben wij een aantal praktische voorbeelden opgenomen van hoe jij als ondernemer de eerste stappen naar een duurzame bedrijfsvoering kan zetten.

Duurzaam vervoer

Door duurzaam vervoer te gebruiken, kan je de CO2 uitstoot verminderen. Zo kunnen jouw werknemers of jijzelf gebruik maken van het openbaar vervoer, elektrisch rijden of een fiets van de zaak. Indien mogelijk kan je ook stimuleren om meer thuis te gaan werken, waardoor het woon-werkverkeer wordt verminderd.

Bepaalde zaken zoals een abonnement voor het openbaar vervoer, valt onder de vrijstelling van de vrije ruimte van de WKR. Dit betekent dat dit onbelast vergoed kan worden, zonder dat het onder de vrije ruimte valt.

Duurzaam inkopen

Wanneer je bepaalde zaken voor jouw bedrijf gaat inkopen, kan je ervoor kiezen om naast prijs- en kwaliteit ook rekening te houden met sociale aspecten en het milieu. Met name wanneer je producten koopt uit het buitenland, is het goed om het productieproces te bekijken. Hoe zijn de omstandigheden van de arbeiders in de keten, en hoe milieuvriendelijk zijn de producten tot stand gekomen?

Huisvesting verduurzamen

Wanneer jouw bedrijf in een pand gevestigd is, kan je maatregelen treffen om dit te verduurzamen. Het bedrijfspand kan bijvoorbeeld verduurzaamd worden door te isoleren, gebruik te maken van een warmtepomp, zonnepanelen, duurzame ledverlichting etc.

Wanneer jouw bedrijf meer dan 50.000 KWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas verbruikt per jaar, ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen. Daarover moet je rapporteren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Financiële regelingen voor duurzaam investeren

De overheid vindt het belangrijk dat bedrijven duurzaam gaan ondernemen. Daarom zijn er een aantal financiële regelingen waar je als ondernemer van gebruik kunt maken.

  • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Wanneer je jouw bedrijf duurzaam wilt verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen, kan je de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) aanvragen. Het aanvragen van de ISDE kan via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
  • Milieu investeringsaftrek (MIA). Wanneer je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, kan je in aanmerking komen voor de milieu-investeringsaftrek (MIA). Met de MIA kan je een deel van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Op deze manier verlaag je de belastbare winst, en betaal je minder belasting.
  • Subsidieregeling Emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA). Wanneer je als ondernemer nieuwe, volledig uitstootvrije (emissieloze) bedrijfsauto’s koopt of least, kan je de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) aanvragen. De subsidie is maximaal €5.000 per bedrijfsauto. Voor 2023 kan de subsidie niet meer aangevraagd worden. De nieuwe aanvraagronde opent waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2024.

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie