Belasting betalen over side hustle

Leestijd: 3 minuten

Verdien jij naast je baan in loondienst geld met een side hustle? In veel gevallen zul je hier belasting over moeten betalen. In onze blog lees je wanneer dat wel moet en wanneer niet.

Wat is een side hustle?

Een side hustle doe je naast je baan of studie, vaak met het doel om extra inkomsten te genereren. Het is een Amerikaanse term die in Nederland steeds populairder aan het worden is. Het hebben van een side hustle kan verschillende redenen hebben, zo doet de een het om een extra inkomen te generen, is het voor anderen de eerste stap naar het ondernemerschap of gebruiken mensen het als creatieve uitlaatklep.

Een side hustle doe je vaak naast je reguliere bezigheden, zoals een baan of studie. Je besteedt er minder uren aan dan aan je studie of werk, dus op parttimebasis, in het weekend of op de avonden. Dit verschilt natuurlijk per individu.

Voorbeelden side hustle

Enkele voorbeelden van een side hustle zijn:

  • Freelance teksten schrijven
  • Fotografie
  • Verkopen van zelfgemaakte producten
  • Inkomsten genereren met een blog
  • (Online) cursus geven
  • Dropshipping
  • Oppassen

Belasting betalen over side hustle

Het is belangrijk om te beseffen dat er ook belastingverplichtingen verbonden kunnen zijn aan het hebben van een side hustle. Het is hierbij allereerst belangrijk om te beseffen dat er onderscheid als de belastingdienst je beschouwt als ondernemer of niet. In deze blog lees je hier meer over.

Hierbij is het van belang om te checken of je belastingdienst jou als ondernemer ziet of niet. Om het nog ingewikkelder te maken kan je ondernemer zijn voor de voor de btw en de inkomstenbelasting.

Ondernemer voor de btw

 Bied je producten of diensten gratis aan, of alleen in hobbymatige sfeer? Dan word je waarschijnlijk niet gezien als ondernemer voor de btw door de belastingdienst.

Als jij zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent en regelmatige inkomsten uit je onderneming genereert ben jij waarschijnlijk ondernemer voor de btw.

Ondernemer voor de btw, en nu?

Als jij ondernemer bent voor de btw dan ben je verplicht om btw te af te dragen over geleverde goederen en diensten. Je doet elk kwartaal btw-aangifte en draagt daarbij de verschuldigde btw af aan de belastingdienst.

Het is erg belangrijk om vooraf te checken of je btw plichtig bent of niet, je zult in dat geval namelijk btw in rekening moeten brengen bij je klanten.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Dan heb je ook ondernemer voor de inkomstenbelasting. De criteria hiervoor zijn minder ruim dan die voor de btw. Het kan dus zijn dat je wel ondernemer bent voor de btw, maar niet een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Als inwoner van Nederland, moet je belasting betalen over je jaarlijkse inkomsten als natuurlijk persoon. Dit geldt voor de inkomsten die je verdient met een vaste dienstbetrekking, maar ook over de inkomsten die je verdient als ondernemer met je onderneming. De Belastingdienst let op enkele zaken om te beoordelen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Als het antwoord op onderstaande vragen, met je side hustle in gedachten, vooral ja is, dan is de kans groot dat jij als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien.

  • Maak je winst met je side hustle?
  • Hoe zelfstandig is je onderneming?
  • Hoeveel tijd steek je in je werkzaamheden voor je side hustle?
  • Wij zijn je opdrachtgevers?
  • Hoe maak je je onderneming bekend naar buiten?
  • Loop je ondernemersrisico?
  • Ben je aansprakelijk voor de schulden van de onderneming?

De belastingdienst heeft een tool waarmee snel kan worden vastgesteld of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.  

Ondernemer voor de inkomstenbelasting, en nu?

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting word je inkomen uit loondienst en de winst uit je onderneming wordt bij elkaar opgeteld. Over het totaalbedrag betaal je belasting in box 1. Via je werkgever draag je al loonbelasting af maar voor de winst uit je onderneming moet je dat zelf nog doen.

Naast inkomstenbelasting betaal je ook een bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Voor je baan in loondienst wordt dit weer geregeld via je werkgever. Voor de inkomsten uit je onderneming ben je verantwoordelijk om dit zelf te doen. Je krijgt hiervoor een aparte aanslag na de aangifte.

Geen ondernemer, wel inkomsten

Heb je inkomen uit activiteiten wat niet meer te beschouwen is als hobby maar word je door de belastingdienst ook niet gezien als ondernemer? Geef de inkomsten dan aan bij je belastingaangifte in het daarvoor bestemde invulveld met de naam: “inkomsten uit overig werk”. Deze inkomsten worden vervolgens belast tegen het tarief van de schijf waar je met je inkomsten in valt.

Conclusie

Verdien jij extra geld door middel van je side hustle? Houd dan rekening met eventuele belastingen. Zoek uit of de belastingdienst je als ondernemer ziet voor de btw en/of de inkomstenbelasting. Zorg er ook voor dat je geld opzij zet om dit te kunnen betalen.

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie