Als zzp’er maak je kosten om jouw onderneming te kunnen runnen, in veel gevallen zijn deze kosten aftrekbaar van je winst. In deze blog bespreken we de meest voorkomende aftrekbare kosten voor zzp’ers.
Aftrekbare kosten 2024
Aftrekbare kosten zijn (zakelijke) uitgaven die een ondernemer of onderneming maakt die je mag aftrekken van de belastbare winst. Zakelijke kosten mogen dus verwerkt worden in de inkomstenbelasting aangifte.
In principe is het zo dat je zakelijke kosten mag aftrekken en privé uitgaven niet. Toch zijn er enkele uitzonderingen en bijzonderheden als het gaat om zakelijke kosten. Sommige kosten zijn wel aftrekbaar alleen niet in 1x, bepaalde zaken moeten over meerdere jaren worden afgeschreven. Wil je daar meer over weten? Lees dan deze blog.
Welke kosten mag je wél aftrekken?
Er zijn gelukkig veel aftrekbare kosten, hieronder een opsomming met enkele voorbeelden:
- Kosten die je maakt om jouw product te produceren: dus bijvoorbeeld de kosten die je maakt voor het inkopen van grondstoffen of voorraad.
- Huisvestingskosten: dus kosten van huur van een pand/werkruimte.
- Kantoorbenodigdheden: alle uitgaven voor kantoorbenodigdheden zoals papier, pennen, mappen maar ook laptops en printers.
- Kosten voor zakelijke telefoongesprekken en internetgebruik. Als je dezelfde abonnementen zowel privé als zakelijk gebruikt, moet je een splitsing maken tussen het zakelijke en het privégebruik.
- Studie en cursuskosten die relevant zijn voor jouw onderneming à meer informatie hierover? Lees dan onze blog over dit onderwerp.
- Marketing kosten: Uitgaven voor marketing en reclame zijn volledig aftrekbaar. Dit omvat kosten voor advertenties, een bedrijfswebsite, drukwerk zoals flyers en visitekaartjes, en online marketing zoals Google Ads en social media campagnes.
- Kosten voor zakelijke verzekeringen: Veel zzp’ers sluiten verzekeringen af om zich te beschermen tegen bedrijfsrisico’s. Verzekeringen zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering zijn aftrekbaar als zakelijke kosten.
- Boekhoud- en administratieve kosten: Maak jij gebruik van diensten van een boekhouder of een boekhoudpakket? Deze kosten zijn ook aftrekbaar.
- Zakelijke reiskosten: Reiskosten zijn in principe aftrekbaar. Dit geldt voor zowel kosten voor openbaar vervoer als voor het gebruik van je eigen auto. Bij het gebruik van een auto kun je kiezen voor een kilometervergoeding volgens de door de Belastingdienst vastgestelde tarieven of voor het aftrekken van de werkelijke autokosten (brandstof, onderhoud, verzekeringen, etc.).
- Parkeerkosten: naast de reiskosten zijn parkeerkosten ook aftrekbaar.
- Lidmaatschappen en abonnementen: Heb jij bijvoorbeeld een lidmaatschap bij een beroepsvereniging, vakbond of op vakliteratuur? Deze kosten aftrekbaar, de voorwaarde hierbij is wel (net als bij alle andere posten) dat het relevant is voor jouw onderneming/beroep.
- Eten en drinken: kosten voor zakelijke diners/lunches en consumpties tijdens zakelijke reizen zijn ook aftrekbaar (let hier wel op, hier gelden enkele voorwaarden)

Administratie t.b.v. aftrekbare kosten
Om daadwerkelijk alle gemaakte kosten te kunnen aftrekken in je belastingaangifte is een goede administratie van groot belang. Door gebruik te maken van een boekhoudprogramma is het eenvoudig om je bonnen en facturen (digitaal) te bewaren.
Wil je tijd besparen met de boekhouding?
Maak gebruik van een eenvoudig online boekhoudprogramma!
Wist je dat er vanuit de belastingdienst een wettelijke bewaarplicht is? Ook hier hebben we een blog over geschreven, neem vooral een kijken.
Als ondernemer ben je verplicht je administratie, ook wel boekhouding, voor een aantal jaar te bewaren. Je bent in ieder geval verplicht om je administratie 7 jaar te bewaren.
Conclusie
Door goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden tot het aftrekken van kosten, kun je als ondernemer je belastbare winst verlagen, wat resulteert in een lagere belastingaanslag. Zo benut je de kosten die je toch al hebt gemaakt optimaal. Een goede administratie is hierbij echter een vereiste, dus zorg ervoor dat deze altijd up-to-date en nauwkeurig is. Dit helpt niet alleen bij belastingaangifte, maar ook bij het behouden van een duidelijk financieel overzicht van je onderneming.