Crowdfunding voor ondernemers – zo pak je dat aan!

Leestijd: 4 minuten

Crowdfunding heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een populaire methode voor ondernemers om kapitaal aan te trekken voor hun projecten. In deze blog leggen wij uit welke methode er zijn voor crowdfunding en beschrijven wij in 7 stappen hoe je een crowdfundingcampagne kan opzetten!

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een methode waarbij ondernemers geld inzamelen door middel van bijdragen van een groot aantal mensen, meestal via een online platform. Het idee is dat elk individu een klein bedrag bijdraagt, maar dat het totaalbedrag van de ‘crowd’ substantieel kan zijn.

Waarom crowdfunding?

Er zijn verschillende manieren om geld binnen te halen voor jouw bedrijf. Zo kan je bijvoorbeeld een zakelijke lening afsluiten. Toch komen niet alle ondernemers in aanmerking voor een lening, bijvoorbeeld omdat de bank vindt dat de kredietwaardigheid van het bedrijf nog niet voldoende is. In dat geval kan je kiezen voor een alternatief zoals crowdfunding. Crowdfunding heeft diverse voordelen, zoals:

  • Je bent niet afhankelijk van één financier.
  • Crowdfunding kan gelden als marktvalidatie. Een succesvolle crowdfundingcampagne kan indicatie geven dat er interesse is vanuit de markt voor jouw product / idee.
  • Er bestaan verschillende crowdfundingplatforms waarvan je gebruik kan maken, de regels van deze platforms zijn duidelijk.
  • Voor investeerders is crowdfunding laagdrempelig en eenvoudig. Afhankelijk van jouw plan, kunnen investeerders vaak al meedoen vanaf een paar tientjes.
 

Soorten crowdfunding

Er zijn verschillende manieren om middels crowdfunding geld op te halen. Deze verschillende soorten hebben wij onderstaand beschreven.

  1. Donatie-gebaseerde crowdfunding. Bij donatie-gebaseerde crowdfunding geven mensen geld zonder de verwachting van een materiële beloning. Dit type crowdfunding wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld liefdadigheidsprojecten. Dit type wordt niet snel gebruikt voor ondernemers, omdat investeerders vaak graag een tegenprestatie zien.
  2. Aandelen-gebaseerde crowdfunding. Bij equity-based crowdfunding kopen mensen aandelen in het bedrijf. In ruil voor hun bijdrage, ontvangen mensen aandelen in het bedrijf. Afhankelijk van de winst, ontvangen de investeerders dan ook dividend. Er zijn wel risico’s voor investeerders, omdat de waarde van de aandelen kan dalen wanneer het minder goed gaat met het bedrijf.
  3. Lening-gebaseerde crowdfunding. Dit wordt ook wel crowdlending genoemd. Dit houdt in dat mensen geld lenen aan een bedrijf tegen een bepaalde rente. Dit type crowdfunding kan aantrekkelijk zijn voor bedrijven die liever geen eigendom opgeven.
  4. Beloning-gebaseerde crowdfunding. Dit type crowdfunding houdt in dat investeerders een beloning krijgen in ruil voor hun bijdrage. Dit kan bijvoorbeeld het product zijn dat geproduceerd wordt met het geld dat opgehaald wordt middels crowdfunding.

Benieuwd welke type crowdfunding voor jouw bedrijf kan werken? Onderstaande tabel kan handig zijn!

 Donatie gebaseerdAandelen gebaseerdLening gebaseerdBeloning gebaseerd
Hoe het werktDonateurs doneren hun geld, zonder tegenprestatie.Investeerders investeren geld in ruil voor aandelen in het bedrijf.Investeerders lenen geld in ruil voor rente over hun inlegFinanciers geven hun geld in ruil voor een tegenprestatie
Voor wie?Voor maatschappelijke doelen of liefdadigheidsprojectenStartende ondernemers in groeifaseBestaande ondernemers en vastgoedbeleggersStartende ondernemers

Hoe werkt crowfunding?

Voordat je begint aan crowdfunding is het goed om te weten dat dit tijd vergt. Als je op hele korte termijn geld nodig hebt, is crowdfunding waarschijnlijk niet de beste manier om dit op te halen. Om geld op te halen middels crowdfunding is het namelijk nodig om een goede crowdfunding campagne op te zetten.

Met onderstaand stappenplan leggen wij uit hoe dit werkt!

STAP 1 – Maak een plan. Allereerst is het belangrijk om een duidelijk plan te schrijven. Beschrijf hierin waar de financiering precies voor nodig is, wat het doelbedrag moet zijn en waar het geld voor wordt besteed. Hierbij is het belangrijk om transparant te zijn, omdat investeerders graag willen weten waar ze precies hun geld in stoppen. Het plan kan onderdeel zijn van het financiële plan van jouw bedrijf.

STAP 2 – Bedenk hoe de investeerder wordt terugbetaald. Oftewel, welk type crowdfunding ga je toepassen. Krijgen de investeerders aandelen in jouw bedrijf, een tegenprestatie of wordt het een lening waarbij de investeerders hun inleg en rente terugkrijgen?

STAP 3 – Kies een crowdfundingplatform. Er zijn veel verschillende crowdfundingplatforms. Kies er een die past bij het doel van de crowdfunding. Kijk bijvoorbeeld bij de branchevereniging Nederland Crowdfunding welke platforms zijn aangesloten.

STAP 4 – Creëer een aantrekkelijke campagnepagina. Nu je het doel en het crowdfundingplatform hebt gekozen, is het tijd om de aandacht te trekken van potentiële investeerders. Hoe je dit doet? Bijvoorbeeld door een video of een krachtige pitch te maken. Hierin moet duidelijk zijn wat het doel is en waarom het belangrijk is. Zorg ervoor dat investeerders ook op de hoogte zijn van hoe zij hun geld kunnen investeren, wat zij ervoor terug krijgen en welke mogelijke risico’s er zijn.

STAP 5 – Vraag hulp vanuit jouw netwerk. Wanneer de campagnepagina gereed is, kan je hulp zoeken vanuit jouw netwerk. Vertel bijvoorbeeld aan kennissen over jouw campagne en wanneer deze live gaat. Op deze manier zijn mensen op voorhand al op de hoogte.

STAP 6 – Start de crowdfundingcampagne. Vervolgens is het tijd om echt van start te gaan met de crowdfunding campagne. Verspreid de campagne zoveel mogelijk, en maak bijvoorbeeld gebruik van social-media kanalen om de campagne te promoten.

STAP 7 – Realiseren van de plannen. Wanneer jouw crowdfundingcampagne succesvol is geweest en het doelbedrag is binnen gehaald kan je beginnen met het realiseren van jouw plannen! Hierbij is het belangrijk om transparant te blijven richting investeerders en hen op de hoogte te houden van de voortgang van het project.

Crowdfunding en belasting

Wanneer je geld ophaalt middels een crowdfundingcampagne ziet de Belastingdienst het opgehaalde geld als inkomen. Dit betekent dat er over het geld ook belasting moet worden betaald. Kijk eens op de website van de Belastingdienst en laat je goed adviseren door bijvoorbeeld een boekhouder of adviseur.

    De top 5 beste boekhoudprogramma's

     

    Over finara

    Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

    Plaats een reactie