Rittenregistratie bijhouden, hoe doe je dat?

Leestijd: 3 minuten

Als ondernemer met een zakelijke auto is het bijhouden van een nauwkeurige rittenregistratie van groot belang. Niet alleen om te voldoen aan de fiscale verplichtingen, maar ook om inzicht te krijgen in je zakelijke kilometers en kosten. In deze blog duiken we dieper in op rittenregistratie en geven we praktische tips om het proces te optimaliseren.

Wat is rittenregistratie?

Rittenregistratie is het bijhouden van alle gereden kilometers met een zakelijk doel. Dit kan zijn voor woon-werkverkeer, klantbezoeken, leveringen of andere zakelijke activiteiten. Het hebben van een sluitende rittenregistratie is een vereiste vanuit de belastingdienst als je gebruik maakt van een auto van de zaak en deze niet privé rijdt.

Meer weten over (lease)auto’s als ondernemer of over bijtelling? Lees dan onze blogs hierover.

Als je rittenregistratie niet voldoet aan de eisen gesteld door de belastingdienst dan loop je het risico om (alsnog) bijtelling te moeten betalen. Tenzij je op een andere manier aan kunt tonen dat je niet meer dan 500 kilometer privé kilometer op jaarbasis hebt gereden.

Waarom is het bijhouden van je ritten belangrijk?

  1. Fiscale voordelen: Met een correcte rittenregistratie kun je aantonen welke kilometers zakelijk zijn en welke privé. Dit heeft invloed op de bijtelling en de aftrekbaarheid van autokosten.
  2. Controle door de belastingdienst: De Belastingdienst kan je rittenregistratie opvragen om te controleren of je aan de voorwaarden voldoet. Een sluitende administratie voorkomt problemen. Zorg ervoor dat je je administratie minimaal 7 jaar bewaard.
  3. Inzicht in Kosten: Door je ritten bij te houden, krijg je inzicht in brandstofkosten, onderhoud en andere autokosten. Dit helpt je bij het efficiënt beheren van je bedrijfsuitgaven.

Tips voor een effectieve rittenregistratie

  1. Gebruik een app of kilometerregistratiesysteem: Er zijn diverse apps en systemen beschikbaar die je helpen bij het automatisch vastleggen van je ritten. Dit bespaart tijd en minimaliseert fouten.

Wil je tijd besparen met je rittenregistratie?
Maak gebruik van een eenvoudig online boekhoudprogramma! Probeer nu 15 maanden gratis!

 
  • Zorg voor compleetheid: Noteer altijd de begin- en eindstand van de kilometerteller, de datum, het vertrek- en aankomstadres, het doel van de rit en het aantal gereden kilometers.
  • Privégebruik apart registreren: Als je de auto ook privé gebruikt, houd dan een aparte administratie bij voor privékilometers.
  • Bewaar bewijsstukken: Bewaar tankbonnen, parkeerkaartjes en andere bewijsstukken die je ritten ondersteunen.
  • Ben je rijinstructeur? Voor rijinstructeurs gelden andere regels, je hoeft dan alleen de begin- en eindstand van de kilometerteller per dag te vermelden.

Belastingdienst

Voor meer informatie over rittenregistratie en de eisen van de Belastingdienst kun je terecht op site van de belastingdienst. De belastingdienst stelt bepaalde eisen aan de rittenregistratie, zo moet onder andere al het volgende worden vermeld:

  1. Het merk van de auto
  2. Type van de auto
  3. Kenteken
  4. De periode waarin u de auto (hebt) gebruikt

Per rit moeten de volgende gegevens uit de rittenadministratie te halen zijn:

  1. Datum
  2. Begin- en eindstand van de kilometerteller
  3. Vertrek- en aankomstadres
  4. De gereden route
  5. Of het een privé of zakelijke was
  6. De eventuele privé-omrijkilometers als er tijdens een rit zowel zakelijke als privé kilometers worden gereden.

Hier vind je alle gedetailleerde richtlijnen van de belastingdienst.

Conclusie

Kortom, een goede rittenregistratie is essentieel voor elke ondernemer. Het helpt niet alleen bij het fiscale plaatje, maar ook bij het optimaliseren van je bedrijfsvoering. Begin vandaag nog met het bijhouden van je ritten en profiteer van de voordelen!

 

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie