Arbowet – dit zijn de verplichtingen voor werkgevers!

Leestijd: 3 minuten

Wanneer je werknemers in dienst hebt, is het belangrijk om te zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Dit is verplicht vanuit de Arbowet (arbeidsomstandighedenwet). In deze blog leggen wij uit wat de Arbowet inhoudt, en welke verplichtingen je hebt als werkgever.

Wat is de Arbowet?

De Arbeidsomstandighedenwet (in de volksmond de Arbowet), is een Nederlandse wet die regels stelt omtrent de gezondheid, veiligheid en het welzijn van werknemers op de werkvloer. Het doel van de wet is het voorkomen van gezondheidsproblemen of ongevallen gerelateerd aan arbeid.

De Arbo wet bevat dus voorschriften die ervoor zorgen dat werknemers in een veilige en gezonde omgeving kunnen werken.

Voor wie geldt de Arbowet?

De Arbowet geldt voor alle werkgevers in Nederland. Het maakt hierbij niet uit hoe groot de organisatie is of hoeveel werknemers in dienst zijn. De wet is van toepassing voor alle organisaties waar arbeid wordt verricht, dus ook voor bijvoorbeeld stichtingen en verenigingen.

 

Arbobeleid opstellen

Aan de hand van de voorschriften in de Arbowet is het belangrijk om een Arbobeleid op te stellen. Dit is het beleid dat je als werkgever opstelt omtrent arbeidsomstandigheden. Een arbobeleid zorgt ervoor dat gezondheidsrisico’s worden beperkt en dat het ziekteverzuim vermindert. Op deze manier zorg je dus ook voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Een goed arbobeleid bevat tenminste de volgende onderdelen.

Risico-inventarisatie en -evaluatie

Een van de kernvereisten van de Arbowet is het uitvoeren van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Hierbij identificeer en analyseer je de risico’s voor de gezondheid en veiligheid van werknemers. Nadat je deze risico’s hebt geïdentificeerd, kan je maatregelen treffen om de risico’s te verminderen.

Heb je bijvoorbeeld werknemers die regelmatig zware objecten moeten tillen of verplaatsen, dan bestaat het risico op fysieke overbelasting van de werknemers wat kan leiden tot blessures. Een mogelijke maatregel om dit risico te verminderen is bijvoorbeeld mechanische hulpmiddelen zoals heftrucks of transportbanden om het tillen te vergemakkelijken.

Preventiemedewerker

Elke organisatie moet minimaal een preventiemedewerker aanstellen. Dit is een persoon die verantwoordelijk is voor het coördineren van de veiligheid en gezondheid op de werkvloer en fungeert als aanspreekpunt voor de werknemers.

Arbodienst of bedrijfsart

Bij ziekteverzuim, maar ook voor preventie is het verplicht om een overeenkomst te hebben met de arbodienst of bedrijfsarts. Wanneer een medewerker ziek is, moet de begeleiding worden uitgevoerd door een bedrijfsart.

Bedrijfshulpverlening (BHV)

Bedrijfshulpverlening (BHV) is een essentieel onderdeel van de Arbo wet. Organisaties zijn verplicht om doeltreffende maatregelen te nemen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Dit kan door voldoende BHV’ers binnen de organisatie op te leiden en aan te stellen. Deze BHV’ers zijn getraind om in noodsituaties eerste hulp te verlenen en te evacueren.

Voorlichting en instructies

Vanuit de Arbowet zijn werkgevers verplicht om werknemers voorlichting en instructie te geven over de risico’s van hun werkzaamheden en de maatregelen die genomen zijn om de risico’s te beperken.

Je kan bijvoorbeeld interactieve trainingssessies organiseren om de medewerkers te informeren. Ook kan je voorlichting en instructies schriftelijk geven, in de vorm van een handboek of nieuwsbrief of visueel, door bijvoorbeeld posters of video’s.

Periodiek arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO)

In de Arbo wet staat dat werknemers periodiek een arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) aangeboden moet worden. Dit is een onderzoek zodat eventuele gezondheidsrisico’s die verband houden met het werk vroegtijdig worden opgespoord.

De inhoud van de PAGO moet passend zijn bij het bedrijf en de situatie op de werkvloer. Daarom wordt de PAGO gebaseerd op de risico’s die zijn geïdentificeerd in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

Arboverplichtingen voor zzp’ers

Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) ben je niet in dienst een bedrijf. Toch gelden er ook arboregels voor zzp’ers om de eigen veiligheid te waarborgen. Algemene voorschriften waar aan een zzp’er moet voldoen zijn:

  • Het voorkomen van gevaar voor derden;
  • Zorgen voor eigen veiligheid en veiligheid van derden voor zich verantwoord te gedragen;
  • Het vermijden van levensgevaar of ernstige schade aan gezondheid;
  • Bepalingen uit het Arbobesluit die te maken hebben met het nemen van maatregelen om ernstige arbeidsrisico’s of andere arbeidsrisico’s te beperken en vermijden;

Wat zijn de rechten en plichten van werknemers?

Als werkgever ben je verplicht om een veilige en gezonde werksituatie te creëren, een werknemer heeft hier namelijk recht op. De werknemer heeft zelf ook de plicht om verstrekte instructies en veiligheidsvoorschriften op te volgen en zich veilig en verantwoordelijk te gedragen.

Toezicht en handhaving op Arbo wet

De Nederlandse Arbeidsinspectie houdt toezicht op naleving van de Arbo wet. Zo inspecteert de Arbeidsinspectie regelmatig of werkgevers en werknemers zich aan de arboregels houden. Wanneer de Arbeidsinspectie constateert dat er sprake is van overtreding, kunnen zij maatregelen opleggen.

Dergelijke maatregelen zijn bijvoorbeeld een waarschuwing, het opleggen van boeten of het stilleggen van het werk.

Veel gestelde vragen

De Arbowet is een Nederlandse wet die regels stelt met betrekking tot het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving. Het doel van de Arbowet is het voorkomen van arbeidsgerelateerde gezondheidsproblemen en ongevallen.

De Arbowet geldt voor alle organisaties waar arbeid wordt verricht. Heb je medewerkers in dienst, dan is het verstandig om een arbobeleid op te stellen.

Ook voor zzp’ers is het belangrijk dat veilige arbeidsomstandigheden worden gewaarborgd. In de Arbowet staan daarom voorschriften die ook voor zzp’ers gelden. Denk bijvoorbeeld aan het vermijden van levensgevaar of ernstige schade aan gezondheid.

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie