Jaarrekening opstellen doe je zo!

Leestijd: 4 minuten

Een jaarrekening is een financieel verslag en geeft inzicht in de financiële prestaties van een bedrijf. Verschillende bedrijven zoals een bv of een nv moeten jaarlijks een jaarrekening opstellen en deponeren bij de Kamer van Koophandel. Wat is nu precies een jaarrekening en hoe stel je deze op? In dit artikel lees je meer!

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is een financieel verslag dat een overzicht geeft van de financiële situatie van een bedrijf gedurende een bepaalde periode. Het is een belangrijk instrument voor het vastleggen, rapporten en analyseren van financiële informatie.

Waarom een jaarrekening opstellen?

De jaarrekening heeft verschillende belangrijke doeleinden, waaronder:

  1. Wettelijke verplichting. Veel bedrijven zijn verplicht om een jaarrekening op te stellen en deze te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Sommige bedrijven zijn ook verplicht om de jaarrekening te laten controleren door een accountant.
  2. Verantwoording afleggen. De jaarrekening biedt belanghebbenden zoals aandeelhouders, investeerders en banken inzicht in de financiële prestaties en financiële positie van een bedrijf. Het zorgt ervoor dat de lezers van de jaarrekening in staat zijn op te beoordelen hoe een onderneming heeft gepresteerd.
  3. Besluitvorming ondersteunen. Het opstellen van een jaarrekening helpt bij het nemen van belangrijke beslissingen. Door de financiële informatie te analyseren, kunnen trends worden geïdentificeerd en financiële risico’s beoordeeld worden. Dit kan helpen om investeringsbeslissingen te maken en strategieën te bedenken.

Waaruit bestaat een jaarrekening?

De belangrijke componenten van een jaarrekening zijn de balans, de winst- en verliesrekening en de toelichting hierop. Onderstaand geven wij per categorie een nadere toelichting.

De jaarrekening eenvoudig opstellen met behulp van online boekhoudsoftware?
Probeer de eerste 15 maanden GRATIS uit!

Balans

Dit is een overzicht en geeft een momentopname van de financiële positie van een organisatie op een bepaalde datum. Het toont de activa (bezittingen) en de passiva (schulden en verplichtingen), alsmede het eigen vermogen van de organisatie.

Bij de balans is het belangrijk dat de activa-zijde en de passiva-zijde op totaalniveau gelijk aan elkaar zijn, en de balans dus in evenwicht is.

Meer weten over hoe de balans opgesteld kan worden?

Winst- en verliesrekening

De winst- en verliesrekening (ook wel bekend als de resultatenrekening), toont de inkomsten, kosten en het resultaat (winst of verlies) van de organisatie over een bepaalde periode.

Meer weten over hoe de winst- en verliesrekening?

Toelichting

Naast de balans en de winst- en verliesrekening bevat de jaarrekening ook gedetailleerde toelichting en uitleg over de gehanteerde boekhoudkundige principes, de waarderingsgrondslagen en andere relevante informatie. Dit helpt bij het begrijpen van de cijfers en biedt meer context en transparantie.

Verplichte onderdelen jaarrekening

Welke gegevens precies openbaar gemaakt dienen te worden is afhankelijk van de omvang van het bedrijf. Op basis van de groottecriteria vanuit Titel 9 BW 2, wordt een bedrijf ingedeeld in een bepaalde categorie, dit betreffen de volgende categorieën:

  • Micro
  • Klein
  • Middelgroot
  • Groot

Afhankelijk van de categorie, dienen bepaalde onderdelen opgenomen te worden in de jaarrekening. Voor een bedrijf dat valt binnen de categorie micro, is dat minder dan voor grote bedrijven. Welke onderdelen per categorie in de jaarrekening moeten worden opgenomen, lees je hier.

Jaarrekening deponeren

Sommige bedrijven zijn verplicht om een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. De volgende rechtsvormen zijn verplicht om een jaarrekening te deponeren bij de KvK.

  • Besloten vennootschap (bv)
  • Naamloze vennootschap (nv)
  • Coöperaties
  • Onderlinge waarborgmaatschappijen

Hoe de jaarrekening gedeponeerd moet worden, lees je in deze blog.

Jaarrekening zzp

De meeste zzp’er hebben een eenmanszaak, en hoeven daarom geen jaarrekening op te stellen. Wel moet je bij de aangifte inkomstenbelasting cijfers vanuit de balans en de winst- en verliesrekening opgeven. Het is daarom verstandig om ook als zzp’er de administratie goed bij te houden, en een jaarrekening op te stellen.

Jaarrekening en online boekpakket

Om een jaarrekening op te kunnen stellen is het belangrijk om de financiële gegevens gestructureerd bij te houden. Het handigst is om hierbij gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je alle gegevens paraat, en wordt de winst- en verliesrekening balans al automatisch opgesteld in het pakket.

Onderaan deze pagina hebben wij de best beoordeelde online boekhoudprogramma’s op een rijtje gezet.

Veel gestelde vragen

Een jaarverslag bevat in tegenstelling tot de jaarrekening, naast financiële informatie, ook niet financiële informatie.

De meeste zzp’ers hebben een eenmanszaak. Voor een eenmanszaak is het niet verplicht om een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Wel moet bij een eenmanszaak tijdens de aangifte inkomstenbelasting gegeven worden opgenomen vanuit de balans en winst- en verliesrekening

Heb ik een samenstellingsverklaring nodig?

Een samenstellingsverklaring is een verklaring van een accountant bij het opstellen van de jaarrekening. Wanneer je ervoor kiest om de jaarrekening op te laten stellen door een accountant, wordt hier een samenstellingsverklaring bij gegeven.

In tegenstelling tot de controle-verklaring, is een samenstellingsverklaring niet vanuit de wet verplicht. Wel kunnen sommige instanties om een samenstellingsverklaring vragen, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een zakelijke lening bij de bank.

Welke jaarcijfers precies gedeponeerd dienen te worden bij de KvK is afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Zo moeten micro-ondernemingen bijvoorbeeld enkel een beperkte balans deponeren, terwijl grote bedrijven meer onderdelen moeten deponeren.

Meer weten over de verschillende bedrijfscategorieën en welke onderdelen van de jaarrekening gedeponeerd moeten worden? Lees dan deze blog.  

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie