Het eigen vermogen is een belangrijk element van een onderneming. Het vertegenwoordigt het verschil tussen de bezittingen en schulden van een bedrijf en is een goede indicator voor de financiële gezondheid van een bedrijf. In deze blog leggen wij alles uit over het eigen vermogen: welke soorten eigen vermogen er zijn, hoe je het eigen vermogen berekent en hoe je het eigen vermogen kan verhogen.
Wat is eigen vermogen?
Eigen vermogen is het verschil tussen de totale activa en de totale passiva van een bedrijf. Het vertegenwoordigt als het ware de waarde die de eigenaren in hun bedrijf hebben gestoken.
Het eigen vermogen is een indicator voor de financiële stabiliteit van een bedrijf. Het geeft aan of een onderneming is staat is om aan de reguliere financiële verplichtingen te voldoen.
Soorten eigen vermogen
Het eigen vermogen kan verdeeld worden naar verschillende categorieën:
- Geplaatst aandelenkapitaal. Dit is het kapitaal dat is verkregen door de uitgifte van aandelen aan de aandeelhouders. Het vormt de basis van het eigen vermogen en geeft aandeelhouders eigendomsrechten in de onderneming.
- Agioreserve. Agioreserve ontstaat wanneer aandelen worden uitgegeven boven de nominale waarde. Het verschil tussen de uitgifteprijs en de nominale waarde wordt toegevoegd aan de agioreserve en versterkt het eigen vermogen.
- Herwaarderingsreserve. Een herwaarderingsreserve ontstaat door de herwaardering van activa naar hun actuele waarde. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je een pand hebt dat in waarde is gestegen. Het verschil tussen de boekwaarde en de actuele waarde van het pand, wordt dan opgenomen in de herwaarderingsreserve. De herwaarderingsreserve verhoogt wel het eigen vermogen maar is niet direct beschikbaar voor uitkering aan aandeelhouders.
- Wettelijke en statutaire reserves. Deze reserves worden gevormd volgens wettelijke voorschriften of de statuten van een onderneming. Ze zijn bedoeld om financiële stabiliteit te waarborgen en bijvoorbeeld bepaalde risico’s af te dekken.
- Overige reserves. Onder de overige reserves worden alle vormen van reserves verstaan die niet onder de bovenstaande categorieën vallen. Dit kunnen bijvoorbeeld winstreserves zijn.
Berekening eigen vermogen
Het eigen vermogen is het verschil tussen de totale activa (bezittingen) en de totale passiva (schulden) van een bedrijf. Je kan het eigen vermogen dus berekenen door de totale schulden af te trekken van de totale bezittingen. Het verschil is het eigen vermogen.
Eigen vermogen = Totale activa (bezittingen) – totale passiva (schulden).
Kies voor gemak met een online boekhoudprogramma!
Dit zijn de best beoordeelde boekhoudprogramma’s:
✔ E-boekhouden
✔ Money Monk
✔ Rompslomp.nl
✔ DigiBTW
✔ Fiscus.nl
Eigen vermogen op de balans
Het eigen vermogen staat aan de rechterkant (credit-kant) van de balans. Immers, het eigen vermogen moet gezamenlijk met het vreemd vermogen (de schulden) even hoog zijn als de totale activa. De balans is dan in evenwicht.
Eigen vermogen versus vreemd vermogen
Naast het eigen vermogen staat ook het vreemd vermogen aan de rechterkant van de balans. Het vreemd vermogen zijn de langlopende- en kortlopende schulden van een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een lening bij een bank, of betalingsverplichtingen aan leveranciers.
Toename en afname eigen vermogen
Er zijn verschillende manieren waarop het eigen vermogen kan toenemen of afnemen. De meest voorkomende reden waarom het eigen vermogen toeneemt of afneemt is door de toevoeging van het resultaat aan het eigen vermogen.
Wanneer een bedrijf winst maakt, wordt het resultaat (de winst) toegevoegd aan de reserve binnen het eigen vermogen.
Negatief eigen vermogen
Er kan sprake zijn van een negatief eigen vermogen. Een negatief eigen vermogen ontstaat meestal doordat een bedrijf verlies maakt. Wanneer de verliezen zo groot zijn dat het eigen vermogen het niet meer kan dragen, wordt het eigen vermogen negatief.
Hoeveel eigen vermogen is gezond?
Hoeveel eigen vermogen heb je nodig als bedrijf om gezond te zijn? Om die vraag te beantwoorden kan je de solvabiliteitsratio berekenen, waarmee je inzicht krijgt in de financiële gezondheid van jouw bedrijf.
De solvabiliteit bereken je door het eigen vermogen te delen door het totale vermogen. Het totale vermogen is het eigen vermogen én het vreemd vermogen.
Solvabiliteitsratio = (eigen vermogen / totaal vermogen) * 100%
Over het algemeen geldt dat een solvabiliteit tussen de 25% en 40% goed is. Een solvabiliteitsratio van 25% betekent dat in elke euro 25% eigen vermogen zit.
Wil je meer weten over solvabiliteit? Lees dan deze blog!
Hoe kan je eigen vermogen verhogen?
Wanneer je de solvabiliteitsratio van jouw bedrijf te laag vindt, zijn er verschillende manieren om het eigen vermogen te verhogen.
- Winstgevendheid verhogen. Je kan het eigen vermogen verhogen door meer winst te maken, wat vervolgens wordt toegevoegd aan het eigen vermogen. Dit kan echter moeilijk zijn. De winst verhogen kan door een juiste kostenbeheersing, het verbeteren van efficiëntie of het verhogen van omzet. Meer weten over hoe je de winstgevendheid kan verbeteren? Lees dan ook een onze blog over rentabiliteit.
- Uitgifte van aandelen. Een andere manier om eigen vermogen aan te trekken is door uitgifte van aandelen. Op deze manier trek je mogelijk nieuwe investeerders of krijgen bestaande aandeelhouders meer aandelen in handen. Let op dat jouw eigen belang in het bedrijf dan wel verdunt.
- Dividendbeleid aanpassen. Wanneer je winst maakt en dit als dividend uitkeert aan aandeelhouders, vloeit dit gedeelte van de winst uit het bedrijf. Om het eigen vermogen te verhogen kan je er ook voor kiezen om de winsten binnen het bedrijf te houden en geen dividend uit te keren. Op deze manier kan het eigen vermogen groeien.
Veel gestelde vragen
Hoe bereken je eigen vermogen?
Het eigen vermogen bereken je door de totale schulden af te trekken van de totale activa.
Waar staat eigen vermogen op de balans?
Het eigen vermogen staat aan de rechterkant (credit-kant) op de balans.
Wat is het verschil tussen eigen vermogen en vreemd vermogen?
Het eigen vermogen vertegenwoordigt de waarde die de eigenaren in een bedrijf hebben gestoken. Het vreemd vermogen betreffen de verplichtingen die een bedrijf heeft, dit kan zowel langlopend als kortlopend zijn.
Kan je een negatief eigen vermogen hebben?
Ja, het is mogelijk om een negatief eigen vermogen te hebben. Wanneer een bedrijf verlies leidt en het eigen vermogen niet hoog genoeg is om dit op te vangen, wordt het eigen vermogen negatief.