Wanneer je als startende of gevestigde kleine ondernemer snel kapitaal nodig hebt kan microkrediet een uitkomst zijn. Microkrediet zijn kleine leningen speciaal voor ondernemers die bijvoorbeeld niet voldoen aan de vereisten voor een reguliere zakelijke lening. In deze blog leggen wij uit wat micro krediet is, wat de voor- en nadelen zijn en hoe je dit kunt aanvragen.
Wat is microkrediet?
Microkrediet verwijst naar kleine leningen die worden verstrekt aan individuen of kleine bedrijven die bijvoorbeeld niet voldoen aan de strenge vereisten van een bank. Met behulp van een microlening kunnen ondernemers vaak snel (start)kapitaal ontvangen, waardoor zij kunnen investeren en groeien.
Het ontstaan van microkrediet
Het concept microkrediet werd ooit populair gemaakt door de econoom Muhammed Yunus uit Bangladesh. In de jaren zeventig begon Yunus met zijn Grameen Bank kleine leningen te verstrekken aan arme mensen in zijn land, zonder enige vorm van onderpand.
Deze leningen hielpen de mensen om economische activiteiten te starten of uit te breiden, wat leidde tot verbeterde leefomstandigheden. In 2006 ontving Yunus de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen om armoede te bestrijden via micro krediet.
Sindsdien heeft het microfinancieringsmodel zich verspreid over verschillende delen van de wereld, in zowel economische als sociale contexten. In 2008 heeft de term microkrediet zich ook in Nederland gevestigd, bedoeld voor startende en bestaande ondernemers van kleine tot middelgrote bedrijven.
Tijd besparen met de boekhouding?
Maak gebruik van een eenvoudig online boekhoudprogramma!
Microkrediet voor ondernemers
In Nederland verwijzen we met een microkrediet naar financiering voor kleine- en middelgrote bedrijven. Met microkrediet kunnen startende en gevestigde kleinere ondernemers die bijvoorbeeld niet aan de steeds strengere vereisten van de bank voldoen, alsnog op een snelle manier aan krediet komen.
Voor- en nadelen microkrediet
Het aanvragen van micro krediet heeft uiteraard voor- en nadelen. Wij hebben deze voor- en nadelen voor ondernemers onderstaand op een rijtje gezet:
Voordelen micro krediet
- Snel aan kapitaal komen. Het aanvragen van een microlening is een snelle manier om aan kapitaal te komen. Er gaan geen lange aanvraagprocedures met strenge vereisten aan vooraf, waardoor je snel het kapitaal kunt gebruiken.
- Korte looptijd. De looptijd van microleningen zijn vaak kort, tussen de één en drie jaar. Dit betekent dat je dus ook weer snel de schuld hebt afgelost.
- Snel weten of je kunt lenen. Bij de meeste aanbieder weet je, door het invullen van een vragenlijst en het uploaden van de jaarcijfers, vaak al binnen korte tijd of je kunt lenen.
Nadelen micro krediet
- Hoge rentevoet. Microkredieten hebben vaak hogere rentes in vergelijking met traditionele bankleningen. Dit komt omdat de instellingen die de microleningen verstrekken meer risico lopen doordat ze bijvoorbeeld een lening verstrekken zonder onderpand.
- Korte looptijd. Microkredieten hebben meestal een korte looptijd. Hoewel dit voordelig kan zijn, omdat je snel de schuld weer hebt afgelost kan het ook nadelig zijn voor ondernemers omdat ondernemers onder druk komen te staan om de microlening snel af te lossen.
- Weinig flexibiliteit. De meeste microleningen hebben strike voorwaarden en bieden weinig flexibiliteit in bijvoorbeeld het aflossingsschema. Dit kan voor ondernemers met bijvoorbeeld variabele inkomsten, nadelig zijn.
Microkrediet aanvragen
Er zijn verschillende instellingen waarbij je als ondernemer een micro krediet kan aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld bij Qredits, Floryn of Bridgefund. De vereisten voor het aanvragen van een micro lening verschillen per aanbieder.
Vaak kan je de aanvraag eenvoudig online indienen waarbij je aangeeft hoeveel krediet je nodig hebt. Je moet een aantal bedrijfsgegevens invullen en vaak jaarcijfers of een jaarplan uploaden.
Ben je van plan om een microkrediet aan te vragen? Kijk dan eens op de website van de verschillende aanbieders, en ontdek welke financier het beste bij jou past.
Veel gestelde vragen
Hoe hoog is een microlening?
De hoogte van een microlening verschilt per aanbieder. Bij de meeste aanbieders bedraagt een microkrediet maximaal €50.000.
Wanneer kom ik een aanmerking voor een micro krediet?
Wanneer je in aanmerking komt voor een micro krediet verschilt ook per aanbieder en is afhankelijk van de (financiële) situatie van jouw bedrijf. De meeste aanbieders vereisen dat jouw onderneming gevestigd is in Nederland, dat je minimaal een jaar ingeschreven staat bij de KvK en dat je minimaal €50.000 omzet per jaar hebt.