Een gezonde cashflow is belangrijk voor het succes van een bedrijf. Met een positieve cashflow zorg je ervoor dat je aan je verplichtingen kan voldoen, en heb je ruimte om te investeren en te groeien. Maar hoe kan je de cashflow verbeteren? In deze blog geven wij 7 tips om de cashflow te verbeteren!
Wat is cashflow?
Cashflow is de inkomende en uitgaande geldstroom in jouw onderneming, dit wordt ook wel de kasstroom genoemd. Het gaat om het nettobedrag aan geld dat een bedrijf binnenkomt of verlaat, gedurende een bepaalde periode.
Een positieve cashflow betekent dat er meer geld binnenkomt, dan dat er uit gaat. Een negatieve cashflow, betekent dat er meer geld uitgaat dan dat er binnenkomt.
Waarom is cashflow belangrijk?
De cashflow is een belangrijke maatstaf voor de financiële gezondheid van een bedrijf. Door de cashflow te analyseren krijg je inzicht in de levensvatbaarheid van een bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij het nemen van investeringsbeslissingen.
Wanneer je een positieve cashflow hebt, biedt dit de mogelijkheid om te investeren en te groeien. Ook zorgt een positieve cashflow ervoor dat je schulden op tijd kan betalen.
Altijd inzicht in jouw cashflow? Maak dan gebruik van een online boekhoudprogramma!
Probeer nu de eerste 15 maanden GRATIS uit!
7 Tips om je cashflow te verbeteren
Een positieve cashflow biedt veel voordelen voor jouw bedrijf. Maar hoe kan je de cashflow verbeteren? Onderstaand geven wij 7 tips om de cashflow te verbeteren!
1. Zorg ervoor dat debiteuren sneller betalen
De cashflow kan je verbeteren door ervoor te zorgen dat jouw debiteuren sneller betalen. Op deze manier krijg je sneller geld binnen, en verbeterd de kasstroom.
Je kan bijvoorbeeld tijdig herinneringen sturen aan klanten zodat zij hun facturen betalen, of wanneer nodig een incassobureau inschakelen. Meer weten over hoe je ervoor zorgt dat debiteuren sneller betalen? Lees dan deze blog!
2. Hanteer geen onnodige lange betaaltermijnen voor debiteuren
Zorg ervoor dat je geen onnodige lange betaaltermijnen hebt afgesproken met klanten. Een betaaltermijn van 14 of 30 dagen is gebruikelijk. Door geen onnodige lange betaaltermijnen af te spreken, zorg je ervoor dat je het geld sneller binnenkrijgt.
3. Maak een liquiditeitsbegroting
Een liquiditeitsbegroting is een overzicht met alle verwachte inkomsten en uitgaven binnen een bepaalde periode. Dit geeft inzicht in hoeveel geld er binnen gaat komen, en hoeveel geld het bedrijf gaat verlaten. Wil je weten hoe je een liquiditeitsbegroting opstelt? Dat lees je hier!
4. Analyseer de cashflow periodiek
Het is handig om de cashflow periodiek te analyseren, bijvoorbeeld elke maand. Op deze manier houd je inzichtelijk wat de ingaande- en uitgaande kasstromen zijn en kan je tijdig bijsturen wanneer dat nodig is.

5. Factureer snel
Het is belangrijk dat je zelf tijdig facturen stuurt. Wacht geen weken of maanden voordat je de factuur uitstuurt naar een klant, maar doe dit bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks. Op deze manier zorg je ervoor dat het geld ook sneller binnenkomt.
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma wordt factureren heel gemakkelijk. Dit kan automatisch via het boekhoudsysteem! Probeer nu de eerste 15 maanden GRATIS uit!
6. Optimaliseer je voorraadbeheer
Wanneer je een bedrijf hebt waarbij voorraad wordt aangehouden, kan je de kasstroom verbeteren door het voorraadbeheer te optimaliseren. Dit kan een zoektocht zijn, want je wilt genoeg voorraad hebben op snel te kunnen leveren aan klanten, maar tegelijkertijd wil je niet dat er teveel geld ‘vast zit’ in voorraad.
Analyseer dus je voorraadniveaus en bepaal hoeveel voorraad je het beste kan houden.
7. Overweeg externe financieringsopties
Wanneer de bovenstaande tips niet voldoende zijn om je kasstroom te verbeteren, kan je externe financieringsopties overwegen om de cashflow te verbeteren. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor factoring, waarbij je tegen een bepaalde vergoeding, een voorschot krijgt op je debiteuren.
Kasstroomoverzicht opstellen
Wanneer je inzicht wilt in de cashflow van jouw bedrijf, kan je een kasstroomoverzicht opstellen. Dit is een financieel rapport waarin de veranderingen in de kasposities in een bepaalde periode worden weergegeven. Het kasstroomoverzicht wordt opgesteld op basis van operationele activiteiten, investeringsactiviteiten en financieringsactiviteiten. In deze blog leggen wij precies uit hoe je een kasstroomoverzicht kan opstellen!