Liquiditeitsbegroting opstellen: zo doe je dat!

Leestijd: 3 minuten

Het opstellen van een liquiditeitsbegroting kan als een vervelend klusje worden ervaren. De liquiditeitsbegroting geeft wel veel inzichten over je organisatie. Zo krijg je antwoord op de o.a. de volgende vragen: Kan ik aan mijn verplichtingen op korte termijn voldoen? Hebben we geld om een investering te doen? Heb ik een overschot aan liquide middelen waar ik andere dingen mee kan doen?

Wat is een liquiditeitsbegroting?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden starten we bij het begrip liquide middelen. Volgens de van Dale betekent het: “contant geld of bezittingen die daarin snel kunnen worden omgezet”. Het gaat om de geldstromen die je kunt inzetten om te voldoen aan je verplichtingen op korte termijn.

Een liquiditeitsbegroting is een overzicht met alle verwachte inkomsten en uitgaven voor een bepaalde periode. Je maakt op deze manier inzichtelijk hoeveel geld je er binnen komt en hoeveel je nodig hebt om aan je kortlopende verplichtingen te kunnen voldoen.

Waarom heb ik een liquiditeitsbegroting nodig?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom een liquideitsbegroting wordt opgesteld. Zo kan het een vereiste zijn van je bank of investeerder. Banken willen als onderdeel van het ondernemingsplan zien of jij kunt voldoen aan je verplichtingen aan de bank, naast je overige verplichtingen. Aan de hand van een liquiditeitsbegroting kunnen ze een inschatting maken of jij de rente en aflossing tijdig kunt betalen. Als jij kan laten zien dat jij makkelijk aan jouw betalingsverplichtingen kunt voldoen, is de bank sneller bereid om geld aan jouw organisatie te lenen.

Daarnaast geeft een goede liquiditeitsbegroting je veel inzichten over je organisatie. Het is een goede maatstaf om de gezondheid van je bedrijf te meten. Aan de hand van zo’n begroting krijg je als ondernemer antwoord op de volgende vragen:

  • Genereer ik voldoende inkomsten om een goede current ratio aan te houden?
  • In welke maand kan ik het beste die nieuwe machine kopen?
  • Heb ik elke maand genoeg liquide middelen om aan mijn terugkerende verplichtingen te voldoen (denk hierbij aan de huur van je bedrijfspand of aan de salarissen van je medewerkers)?
  • Moet ik (extra) externe financiering aantrekken?
  • Heb ik té veel liquide middelen en kan ik daar misschien andere dingen mee doen?

Wil je tijd besparen met de boekhouding?

Maak gebruik van een eenvoudig online boekhoudprogramma!

Hoe maak ik een liquideitsbegroting?

Liquiditeit

Stap 1: start met het bepalen van de periode, dit kan een maand, een kwartaal of een jaar zijn.

Stap 2: start met je beginsaldo. Hoeveel liquide middelen heb jij op dit moment beschikbaar, dus het contante geld en de bezittingen die snel naar contact geld overgezet kunnen worden.

Stap 3: bepaal de inkomende en uitgaande geldstromen in die periode. Bij veel posten zul je hierbij een schatting moeten maken, bijvoorbeeld omdat je niet precies weet hoeveel artikelen je gaat verkopen. Hoe vaker je een liquiditeitsbegroting maakt hoe je beter je wordt in het inschatten van deze posten.

Sommige inkomsten en uitgaven zijn elke maand hetzelfde. Bijvoorbeeld de huur die je moet betalen, of de abonnementen die jij hebt afgesloten.

Stap 4: zet bovenstaande informatie in een overzichtelijk overzicht.

Wat zijn liquiditeitsratio’s en hoe bereken ik ze?

Er zijn verschillende ratio’s die gebruikt kunnen worden om de mate van liquiditeit van jouw organisatie te meten, bijvoorbeeld de current ratio, de quick ratio en een formule voor het nettowinstkapitaal.

MaatstafFormuleWanneer voldoende?
Current ratio(vlottende activa + liquide middelen) / kort vreemd vermogen1,5
Quick ratio(vlottende activa + liquide middelen – voorraden) / kort vreemd vermogen1
Nettowinstkapitaalvlottende activa + liquide middelen – kort vreemd vermogen>0

Waar moet ik rekening mee houden?

  • Niet alle kosten zijn uitgaven. En andersom. Dit gaat eigenlijk over boekhouden. Wat belangrijk is om te onthouden is dat uitgaven ervoor zorgen dat je banksaldo verlaagt, je geeft echt geld uit.
  • Houd vooraf rekening met periodes waarin er mogelijk minder inkomsten zijn, bijvoorbeeld tijdens vakantieperiodes.
  • Houd ook rekening met de btw die je moet betalen, je krijgt dit namelijk pas terug van de belastingdienst, aan het einde van de maand/het kwartaal.
  • Let op betalingstermijnen, vaak is deze 30 dagen, betaal dan ook niet al na 10 dagen. Op die manier heb je geld langer in kas en kan je dat voor andere zaken gebruiken.

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie