WGA-uitkering – Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten

Leestijd: 4 minuten

De WGA-uitkering (Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) is onderdeel van de WIA (Wet Werk en Inkomen) en biedt financiële compensatie voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. Hoe hoog is de WGA-uitkering precies, en wat betekent dit voor werkgevers? Wij leggen het uit!

Wat is de WGA-uitkering?

De Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) maakt deel uit van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) en voorziet in financiële ondersteuning voor werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn en nog deels kunnen werken.

Het doel van de WGA is om het inkomensverlies als gevolg van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid te compenseren.

Daarnaast stimuleert de WGA de re-integratie van werknemers door werkgevers recht te geven op een mobiliteitsbonus wanneer zij gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers helpen bij het vinden van een baan.

De WGA kent drie verschillende soorten uitkeringen:

  1. Loongerelateerde uitkering
  2. Loonaanvullingsuitkering
  3. De Vervolguitkering

Loongerelateerde uitkering

Een werknemer heeft recht op een loongerelateerde uitkering bij één van de volgende twee situaties.

Situatie 1

  • Door ziekte kan de werknemer maximaal 65% van het oude loon verdienen;
  • In de laatste 36 weken voor de eerste ziektedag heeft de werknemer minimaal 26 weken gewerkt.

Situatie 2

  • Wanneer een persoon een WW-uitkering kreeg voor het ziek worden, krijgt deze persoon na 2 jaar ziekte ook een loongerelateerde uitkering.

De loongerelateerde uitkering wordt berekend door het sv-loon dat werd verdiend in het jaar voorafgaand aan het ziek worden, te delen door 12 (aantal maanden per jaar). Dit is het WIA-maandloon. De loongerelateerde uitkering is vervolgens de eerste 2 maanden 75% van het WIA-maandloon, en vanaf de derde maand 70% van het WIA-maandloon.

Een werknemer heeft recht op minimaal 3 maanden uitkering en maximaal 24 maanden.

Loonaanvullingsuitkering

Een werknemer heeft recht op een loonaanvullingsuitkering indien sprake is van één van de volgende twee situaties:

Situatie 1

  • De werknemer kan maximaal 20% van het oude loon verdienen.
  • De werknemer kan in de toekomst waarschijnlijk weer meer dan 20% van het oude loon verdienen.
  • De werknemer komt niet in aanmerking voor de loongerelateerde uitkering.

Situatie 2

  • De werknemer van door ziekte 65% of minder van het oude loon verdienen.
  • De werknemer verdient minstens de helft van wat deze persoon zou kunnen verdienen volgens de arbeidsdeskundige.
  • De werknemer komt niet meer in aanmerking voor de loongerelateerde uitkering.

Voor het bepalen van de omvang van de loonaanvullingsuitkering wordt wederom uitgegaan van het WIA-maandloon (sv-loon in jaar voorafgaand aan ziekte gedeeld door 12 maanden).

Indien de werknemer meer dan 50% verdient, maar minder dan 100% van wat mogelijk zou zijn volgens de arbeidsdeskundige, is de uitkering 70% van het WIA-maandloon minus het bedrag dat volgens de arbeidsdeskundige verdiend zou kunnen worden.

Als de werknemer verdient wat volgens de arbeidsdeskundige zou kunnen, of meer, dan bedraagt de uitkering 70% van het WIA-maandloon minus het bedrag de werknemer verdient.

De loonaanvullende uitkering duurt in principe totdat de werknemer de AOW-leeftijd ontvangt.

 

Vervolguitkering

Een werknemer ontvangt een vervolguitkering indien wordt voldaan aan de volgende drie voorwaarden:

  1. Door ziekte of aandoening kan de werknemer 20 tot 65% verdienen van het oude loon.
  2. De werknemer verdient minder dan de helft van wat volgens de arbeidsdeskundige mogelijk is.
  3. De werknemer komt niet meer in aanmerking voor de loongerelateerde uitkering.

De hoogte van de vervolguitkering is afhankelijk van het percentage arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Dit percentage wordt bepaald door de arbeidsdeskundige.

Percentage arbeidsongeschiktUitkering
35 tot 35%28% van het minimumloon
45 tot 55%35% van het minimumloon
55 tot 65%42% van het minimumloon
65 tot 80%50,75% van het minimumloon

De vervolguitkering duurt in principe totdat de werknemer de AOW-leeftijd bereikt.

Wat is de WIA?

De WGA is onderdeel van de Werk Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Naast de WGA is ook de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) onderdeel van de WIA. De IVA is een regeling voor personen die volledig arbeidsongeschikt zijn en waarbij weinig tot geen kans is op herstel in de toekomst.

Meer weten over de IVA? Lees dan deze blog!

Wat betekent de WGA voor werkgevers?

De WGA heeft financiële impact op werkgevers.

WGA-premie

De WGA-uitkering wordt meestal betaald vanuit het UWV. Als werkgever draag je hierbij middels een WGA-premie, dit is onderdeel van de premie Werkhervattingskas (Whk).

De hoogte van de WGA-premie is afhankelijk van de omvang het bedrijf. Kleine werkgevers betalen een sectorale WGA-premie, gebaseerd op de uitkeringslast in de betreffende sector. Middelgrote- en grote werkgevers betalen een (deels) individuele premie die gebaseerd is op basis van de uitkeringslast van het bedrijf.

De gemiddelde WGA-premie is 2024 bedraagt 0,77%.

Eigenrisicodrager WGA

Je kan er als werkgever voor kiezen om eigenrisicodrager te worden voor de WGA. Dit moet je dan aangeven bij de Belastingdienst. Wanneer je eigenrisicodrager bent, betaal je geen WGA-premie en betaal je de WGA-uitkering bij ziekte van werknemers zelf. Deze kosten worden dan door het UWV bij jou in rekening gebracht. Ook moet je de re-integratie van de arbeidsongeschikte werknemer zelf regelen en betalen.

Wanneer je eigenrisicodrager voor de WGA bent, heb je een garantieverklaring nodig van een bank of verzekeraar. Zij betalen dan de WGA-uitkeringen op het moment dat jij deze zelf niet meer kan betalen. Wanneer je ervoor kiest om eigenrisicodrager te worden voor de WGA, kan het verstandig zijn om een WGA-eigenrisico-verzekering af te sluiten.

Doorbetaling loon

Werknemers kunnen de WGA-uitkering aanvragen nadat zij twee jaar ziek zijn geweest. Tijdens deze twee jaar ziekte ben je als werkgever verplicht om het loon door te betalen. Omdat dit behoorlijk in de papieren kan lopen, kan je ervoor kiezen om je hiervoor te verzekeren. Meer weten over doorbetaling van loon en verzekeren? Lees dan onze blog over de WIA.

Veel gestelde vragen

De WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten en is onderdeel van de WIA. De WGA biedt financiële steun aan werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn geraakt.

Werknemers die minstens 35% maar minder dan 80% arbeidsongeschikt zijn, of werknemers die minimaal 80% arbeidsongeschikt maar waarbij een redelijke kans op herstel is, komen in aanmerking voor een WGA-uitkering.

De omvang van de WGA-uitkering is afhankelijk van welke uitkering het betreft. De loongerelateerde uitkering en de loonaanvullingsuitkering zijn maximaal 70% van het WIA-maandloon. De vervolguitkering bedraagt tussen de 28% en 50,75% van het minimumloon, afhankelijk van het arbeidsongeschiktheidspercentage.

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie