Wet vaste huurcontracten – wat gaat er veranderen per 1 juli 2024?

Leestijd: 4 minuten

Vanaf 1 juli 2024 gaat de Wet Vaste Huurcontracten in. Dit betekent dat vaste huurcontracten vanaf die datum weer de norm worden. Tijdelijke huurovereenkomsten zijn slechts in bepaalde situaties mogelijk. Verhuur je een woning of ben je van plan een woning te verhuren? In deze blog leggen wij alles uit over de nieuwe regels per 1 juli 2024!

Achtergrond wet vaste huurcontracten

De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over de huurmarkt in Nederland. De stijgende huurprijzen en het gebrek aan betaalbare woningen hebben geleid tot een verhitte woningmarkt. De Overheid heeft besloten om in te grijpen met de Wet vaste huurcontracten, die als doel heeft om een meer gebalanceerde en eerlijke huurmarkt te creëren.

 

Wat regelt de Wet vaste huurcontracten?

De Wet vaste huurcontracten regelt dat huurcontracten van onbepaalde tijd, oftewel vaste huurcontracten, weer de norm worden. Op deze manier krijgen huurders meer zekerheid. Dit betekent dat het dus niet meer mogelijk is om huurcontracten van bepaalde tijd te bieden.

Uitzonderingen op de Wet vaste huurcontracten

In bepaalde situaties zijn er uitzonderingen mogelijk op de Wet vaste huurcontracten. Voor onderstaande groepen geldt dat zij nog wel een tijdelijk huurcontract van maximaal 2 jaar kunnen krijgen.

  • Studenten. Er geldt een uitzondering gericht op studenten, die voor studie tijdelijk in een andere gemeente willen wonen.
  • Huurders die in verband met dringende werkzaamheden of renovatie van hun woning, tijdelijk ergens anders wonen.
  • Personen die uit een maatschappelijke opvang komen of in een sociale noodsituatie verkeren. Voor personen met deze urgente huisvestingsbehoefte is het noodzakelijk om een tijdelijk huurcontract mogelijk te blijven maken.
  • Huurders met wie een tweede-kans-huurovereenkomst wordt aangegaan. Dit zijn huurders waarvan eerder een huurcontract is beëindigd als gevolg van bijvoorbeeld overlast. Voor deze huurders is het mogelijk om als tweede kans een tijdelijk huurcontract te bieden.
  • Wezen en nabestaanden. Dit zijn personen van 16 t/m 27 jaar die het huurcontract overnemen nadat hun ouders/verzorgers zijn overleden.
  • Gescheiden ouders. Voor ouders die zijn net zijn gescheiden geldt dat zij tijdelijk een woning kunnen huren, zodat zij dicht bij hun kinderen in de buurt kunnen blijven wonen.
  • Huurders die voor hun werk tijdelijk woonruime op de Waddeneilanden nodig hebben. Het is mogelijk om huurders die voor hun werk tijdelijk op de Waddeneilanden verblijven een tijdelijk huurcontract te bieden van maximaal 2 jaar.
  • Vergunninghouders die direct uit een COA-opvanglocatie komen en wachten op definitieve huisvesting. Om ervoor te zorgen dat deze personen kunnen starten met integreren, kunnen zij een tijdelijk huurcontract ontvangen.

Wat blijft wel mogelijk onder de Wet vaste huurcontracten?

Onder bepaalde omstandigheden mogen woningen nog wel tijdelijk worden verhuurd. Onderstaand beschrijven wij wanneer tijdelijke huurcontracten nog wél mogelijk zijn onder de Wet vaste huurcontracten.

Huurcontract via de Leegstandswet.

Via de Leegstandswet blijft het mogelijk om in bepaalde situaties een woning tijdelijk te verhuren. Om een woning te kunnen verhuren via de Leegstandswet moet je eerst een vergunning aanvragen bij de Gemeente. De vergunning wordt verleend als er wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden.

Zo moet de woning bijvoorbeeld te koop staan, en mag er niemand meer ingeschreven staan. De vergunning wordt meestal verlengd voor een periode van maximaal 5 jaar.

In de volgende situaties kan een woning tijdelijk worden verhuurd:

  • Woonruimte in een gebouw dat bestemd is voor groepshuisvesting, verzorging, verpleging, logiesverschaffing, administratie of onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan een verzorgingstehuis.
  • Nieuwbouwwoning die te koop staat en nog nooit bewoond is geweest.
  • Woonruimte dat te koop staat en in de 12 maanden voor leegstand bewoond is geweest door de eigenaar.
  • Woonruimte dat te koop staat en in de 10 jaar voordat de woning leeg kwam te staan slechts 3 jaar verhuurd is geweest.
  • Woonruimte in een huurwoning die bestemd is voor sloop of renovatie. Een voorwaarde hierbij is dat de renovatie of sloop ingrijpend moet zijn en binnen een redelijke termijn moet plaatsvinden.
  • Woonruime in een huurwoning die te koop staat.

Tussenhuur of diplomatenclausule

Wanneer je tijdelijk afwezig bent, bijvoorbeeld doordat je een lange reis maakt of tijdelijk in het buitenland werkt, kan je een woning tijdelijk verhuren. Dit wordt tussenhuur of diplomatenclausule genoemd.

Belangrijk hierbij is dat je van tevoren een periode voor huur afspreekt met de huurder. Onder een diplomatenclausule kunnen noch de huurder, noch de verhuurder de overeenkomst tussentijds beëindigen.

Doelgroepcontracten

Je kan een tijdelijk huurcontract afspreken indien de woning bestemd is voor een bepaalde doelgroep. In dat geval is er sprake van een doelgroepcontract. De woning kan bijvoorbeeld bestemd zijn voor studenten. Als de huurder niet meer onder de doelgroep valt, kan het huurcontract opgezegd worden.

Meer informatie omtrent de regels en voorwaarden van doelgroepcontracten vind je op de website van Platform 31.

Hospitaverhuur

Het is mogelijk om een tijdelijk huurcontract te bieden indien er sprake is van hospitaverhuur. Er is sprake van hospitaverhuur wanneer de huurder inwoont bij de verhuurder. De verhuurder woont dus in dezelfde woning als de huurder.

Bij hospitaverhuur gelden de eerste 9 maanden van het huurcontract als proeftijd. In die maanden geldt er voor de huurder geen huurbescherming en kan de verhuurder de huur zonder reden opzeggen. Na de proeftijd van 9 maanden geldt de huurbescherming, en moet de verhuurder een wettelijke reden hebben om de huur op te zeggen. Een wettelijke reden is bijvoorbeeld als de verhuurder de woning zelf nodig heeft of de woning wil verkopen.

Overgangsregeling Wet vaste huurcontracten

De Wet vaste huurcontracten gaat in per 1 juli 2024 en geldt voor alle nieuwe huurcontracten. Vanaf 1 juli mogen alleen vaste huurcontracten worden afgesloten, voor onbepaalde tijd. Huurcontracten die zijn afgesloten voor 1 juli wijzigen niet en eindigen na de afgesproken periode. Indien het huurcontract daarna wordt verlengd is dit voor onbepaalde tijd.

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie