Wanneer je een eigen bedrijf begint en ondernemer bent, moet je je gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Maar wanneer en waarom moet je je eigenlijk inschrijven? Wij leggen je uit hoe het zit!
Waarom inschrijven in het handelsregister van de KvK ?
Het inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel zorgt voor rechtszekerheid bij het doen van zaken. De gegevens zijn openbaar, waardoor je weet met je wie je in zee gaat. Maar wat doet de Kamer van Koophandel eigenlijk, en wat is het handelsregister nu precies?
De Kamer van Koophandel (KvK)
De Kamer van Koophandel (KvK) is een organisatie dat is opgericht op de belangen van ondernemers in Nederland te behartigen. De KvK informeert en adviseert ondernemers op de belangrijkste ondernemersthema’s, en registreert ondernemers in het handelsregister.
Wil je tijd besparen met de boekhouding?
Maak gebruik van een eenvoudig online boekhoudprogramma!
Het handelsregister van de KvK
Het handelsregister van de Kamer van Koophandel is een overzicht, waarin alle gegevens van de bedrijven en rechtspersonen zijn opgenomen. Het handelsregister is openbaar, waardoor de basisgegevens zoals je naam, KvK-nummer, vestigingsnummer en adresgegevens zichtbaar zijn voor anderen.
Wie moet zich inschrijven de bij de Kamer van Koophandel?
Iedereen die een onderneming begint, moet zich inschrijven bij de KvK. Dat klinkt simpel, maar in de praktijk roept dit toch vaak nog vragen op, want wanneer heb je precies een onderneming? Je hebt een onderneming, als je in ieder geval voldoet aan de onderstaande 3 criteria.
- Je levert producten en/of diensten
- Je vraagt hiervoor een commerciële prijs (meer dan de kostprijs)
- Je doet zaken met andere mensen dan alleen vrienden/familie, en concurreert met andere gelijkwaardige ondernemers.
De Belastingdienst hanteert niet dezelfde criteria als de KvK. Het kan dus zijn, dat je wel voldoet aan de criteria van de KvK, maar voor de Belastingdienst niet als ondernemer wordt gezien. Lees onze blog Wanneer ben je een ondernemer voor de Belastingdienst.
Wanneer inschrijven bij de KvK?
Je onderneming moet worden ingeschreven bij de KvK, één week voor of na de stardatum van jouw bedrijf. Je kan ervoor kiezen om al eerder bij de KvK langs te komen om de inschrijving te regelen, dit kan tot maximaal 3 maanden van te voren. De daadwerkelijke inschrijving gebeurd dan in de week voor de startdatum.
Hoeveel kost inschrijving bij de KvK
De kosten voor het inschrijven bij de KvK, bedragen in 2022 €51,95. Dit is een eenmalige vergoeding, om de administratieve kosten te dekken.
Hoe werkt inschrijven bij de KvK?
Om jouw inschrijving bij de KvK zo goed mogelijk te regelen, is het handig om de onderstaande stappen volgen.
1. Kies een rechtsvorm
Allereerst is het van belang dat je de rechtsvorm van je onderneming kiest. Dit kan een eenmanszaak zijn, een vennootschap onder firma (vof) of een besloten vennootschap (bv). De ondernemingsvorm heeft impact op je aansprakelijkheid en fiscale regelingen. Lees ook onze blog over ondernemingsvormen.
2. Bedenk de bedrijfsnaam

Om je bedrijf in te kunnen schrijven bij de KvK, heb je een bedrijfsnaam nodig. Houdt bij het bedenken van de naam, rekening met het volgende
- Gebruik geen merknamen van anderen
- Voorkom verwarring met bestaande bedrijfsnamen
- De bedrijfsnaam mag geen verkeerde indruk wekken
- Je mag enkel de speciale tekens @ & – + gebruiken. De tekens ( ) ? ! * # / mogen niet gebruikt worden.
3. Online inschrijfformulier en afspraak maken
Ga naar de website van de KvK, log in met DigiD en vul het online inschrijfformulier in. Het is belangrijk dat je de gegevens zo goed en volledig mogelijk invult. Vervolgens kan je online een afspraak maken.
4. Afspraak bij de KvK
Op basis van de online afspraak die je hebt gemaakt, moet je fysiek langskomen bij de KvK om je inschrijving definitief te maken. De KvK controleert jouw gegevens, en indien akkoord, ontvang je direct jouw KvK-nummer. Het is niet mogelijk om langs te komen bij de KvK, zonder afspraak.
Ontvangst btw-nummer
Nadat je bent ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, heeft de KvK jouw gegevens door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst gaat vervolgens kijken of je een btw-ondernemer bent, dan ontvang je een omzetbelasting nummer en btw-identificatienummer.
Ook kijkt de Belastingdienst of jij een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blog over wanneer je een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.
Veelgestelde vragen
Ja, de kamer van koophandel van jouw inschrijving weigeren. Dit komt in de praktijk niet vaak voor, en gebeurt alleen als de kamer van koophandel twijfelt over de juistheid van de opgave. Je kan dit voorkomen, door zelf in ieder geval de gegeven zo goed en volledig mogelijk in te vullen.
Moet je als zzp’er inschrijven bij de KvK?
Je moet je inschrijven bij de KvK, als je een onderneming hebt. Kortgezegd, voldoe je dan aan de onderstaande drie criteria:
- Je levert producten en/of diensten
- Je vraagt hiervoor een commerciële prijs (meer dan de kostprijs)
- Je doet zaken met andere mensen dan alleen vrienden/familie, en concurreert met andere gelijkwaardige ondernemers.
Voldoe je als zzp’er aan deze criteria? Dan moet je je dus inschrijven bij de KvK.
Moet je een eenmanszaak inschrijven bij de KvK?
Ook als eenmanszaak moet je je inschrijven bij de KvK, als je voldoet aan de criteria van het hebben van een onderneming.
- Je levert producten en/of diensten
- Je vraagt hiervoor een commerciële prijs (meer dan de kostprijs)
- Je doet zaken met andere mensen dan alleen vrienden/familie, en concurreert met andere gelijkwaardige ondernemers.
Is inschrijven bij de KvK gratis?
De kosten voor inschrijving bij de KvK zijn eenmalig €51,95, en de inschrijving bij de KvK is dus niet volledig gratis.
Kan ik online bij de KvK inschrijven?
Je kan je inderdaad online inschrijven bij de KvK, door het online inschrijfformulier te maken. Echter moet je nog wel fysiek langskomen bij een KvK-kantoor, om de inschrijving definitief te maken.
Wanneer moet ik een UBO inschrijving doen bij de KvK?
Afhankelijk van de rechtsvorm, moet de uiteindelijk belanghebbenden (UBO) ook ingeschreven worden bij de KvK. Dit betreffen vaak de eigenaren van een organisatie. Kijk op de website van de KvK, of jouw rechtsvorm een UBO inschrijving dient te doen. Een eenmanszaak hoeft bijvoorbeeld geen UBO-opgave te doen.