Eenmanszaak starten aan het einde van het jaar – is dat slim?

Leestijd: 3 minuten

Als je in het laatste kwartaal van het jaar je eenmanszaak opricht moet je met enkele dingen rekening houden. Het kan in sommige gevallen slimmer zijn om pas in het nieuwe jaar te starten met ondernemen.

Urencriterium voor eenmanszaak

Het urencriterium is een van de dingen waar je rekening mee moet houden als je later in het jaar start met je eenmanszaak.

Het urencriterium vereist dat je jaarlijks minstens 1225 uur moet besteden aan je onderneming om te worden beschouwd als ondernemer door de belastingdienst.  Als je hieraan voldoet kom je in aanmerking om gebruik te maken van enkele aftrekposten.

Deze 1225 uur wordt niet naar rato berekend en is dus een absoluut getal voor 2023. Als jij in juni of later start met jouw onderneming, dan moet jij nog steeds voldoen aan die 1225 uur. Als je nog maar de helft van het jaar, of nog minder, de tijd hebt om 1225 uur aan je onderneming te besteden, kan dat erg lastig worden. Het gevolg hiervan is dat je niet voldoet aan het urencriterium en daardoor niet in aanmerking komt voor enkele aftrekposten.

Aftrekposten voor eenmanszaak

De aftrekposten waar het dan om gaat zijn onder andere de zelfstandigen aftrek en de startersaftrek. Dit zijn aftrekposten op de winst van je onderneming.

  1. Startersaftrek (2123 euro in 2023). Als ondernemer betaal je belasting over de winst van jouw onderneming. De startersaftrek en de zelfstandigenaftrek zorgen voor een verlaging op de winst waarover je belasting moet betalen. Door de startersaftrek betaal je dus minder belasting en houd je simpelweg meer over onder aan de streep. Je mag de startersaftrek maximaal 3x toepassen in de eerste 5 jaar van je onderneming. Als jij in november 2023 je eenmanszaak inschrijft bij de kvk, lukt het je waarschijnlijk niet om 1225 uur aan jouw onderneming te besteden. Je kan dan geen gebruik maken van de startersaftrek. Is dat erg? In principe niet, want de komende 4 jaar mag jij alsnog maximaal 3x gebruik maken van deze aftrek.
  • Zelfstandigenaftrek (5030 euro in 2023). De zelfstandigenaftrek is een vast bedrag, dat wordt vastgesteld door de overheid, ook deze aftrekpost verlaagt je winst. In 2022 bedraagt de zelfstandigenaftrek €6.310, dit bedrag wordt jaarlijks verlaagd tot €3.240 in 2036. Om die reden wil je dus zo vroeg en zo vaak mogelijk gebruik maken van deze aftrekpost. Daarom is het aan te raden om zo vroeg mogelijk in het jaar je eenmanszaak op te richten als jij die plannen hebt. Maar om je onderneming later op te richten doordat je de zelfstandigenaftrek misloopt? Dat is niet nodig, je hebt er elk jaar recht op als je voldoet aan de voorwaarden.

Als je dus wel gebruik kunt maken van deze aftrekposten mag je in totaal ruim 7.000 euro aftrekken in 2023 van je winst. Daarvoor moet je echter wel voldoen aan het urencriterium van 1225 uur.

Belastingen

Naast de aftrekposten is er nog een belangrijk element waar je rekening mee moet houden als je tijdens het kalenderjaar begint met ondernemen via een eenmanszaak.

  • Belastingen. Dit is vooral lastig wanneer je eerst in loondienst bent en in de loop van het jaar start met een eenmanszaak. Je loon en behaalde winst in 2023 wordt namelijk bij elkaar opgeteld en belast in box 1. Voor de periode dat je in loondienst was heeft jouw werkgever dit deel afgedragen maar als zzp’er zal dat zelf moeten doen. Door de combinatie loondienst en inkomsten uit een onderneming zul je een inschatting moeten maken van het bedrag dat je nog aan de belastingdienst moet afdragen na afloop van het kalenderjaar.  Zorg ervoor dat je genoeg geld hiervoor reserveert om onaangename verrassingen te voorkomen.

Conclusie

Is het slim om aan het einde van het jaar je eenmanszaak op te richten? Ja dat is geen enkel probleem als je goed op de hoogte bent van wet en regelgeving rondom aftrekposten en belastingen. Hulp nodig bij dit vraagstuk? Neem contact met ons op!

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie