Veel ondernemingen verhogen hun tarieven op regelmatige basis, er kunnen specifieke redenen zijn om de prijzen te verhogen (bijv. plotselinge stijging van brandstofkosten) of het kan onderdeel zijn van een jaarlijks proces op basis van de inflatiecijfers. In deze blog leggen wij uit hoe en wanneer je de tarieven van jouw producten of diensten moet verhogen.
Waarom tarieven verhogen?
Het kan een lastige beslissing zijn om de tarieven te verhogen, het is daarom belangrijk om te begrijpen wat de onderliggende redenen kunnen zijn hiervoor.
- Inflatie: Een van de belangrijkste redenen voor het verhogen van de tarieven is inflatie. In 2022 en 2023 is de inflatie erg hoog in vergelijking met de jaren daarvoor. Inflatie zorgt voor waardevermindering van geld, met andere woorden: je kunt minder kopen met hetzelfde geld als een periode ervoor. Als jouw leveranciers de inflatie doorberekenen in hun prijzen, zal jij dat ook moeten doen om niet minder winstgevend te zijn.
- Waarde: Als je als ondernemer groeit, verbetert in kwaliteit en dus meer waarde kunt bieden aan je klanten, kan dat ook een van de redenen zijn om je tarieven te verhogen.
- Schaarste: Als je merkt dat de vraag naar jouw diensten of producten groter is dan het aanbod, kan dit een teken zijn dat je tarieven te laag zijn.
Wanneer tarieven verhogen?
Je hebt besloten om je tarieven te verhogen, dan is het tijd voor stap 2, op welk moment doe je dit?
- Jaarlijks, op een vast moment: Vele bedrijven voeren een jaarlijkse prijsverhoging door op hun producten of diensten.
- Mijlpaal: Na het behalen van een certificaat of opleiding kan het een geschikt moment zijn om de prijzen te verhogen.
- Marktonderzoek: Is uit jouw marktonderzoek gebleken dat concurrenten hogere tarieven hanteren voor vergelijkbare diensten of producten? Overweeg dan om jouw tarieven te verhogen.
- Toegenomen vraag: Als je merkt dat je niet kan voldoen aan de vraag vanuit de markt (je agenda is continue volgeboekt en je moet aanvragen weigeren, of het aanvullen van de voorraad is een uitdagende taak omdat het zo snel weer uitverkoopt), is dit een teken dat je tarieven te laag kunnen zijn. Voer een verhoging door om vraag en aanbod beter om elkaar af te stemmen.
- Incidenteel: Afgelopen jaar hebben we regelmatig gezien dat bedrijven zich genoodzaakt voelden om een incidentele prijsverhoging door te voeren door plotselinge gebeurtenissen in de wereld.
Hoe tarieven verhogen?
Het verhogen van je tarieven moet zorgvuldig worden aangepakt. Je wilt natuurlijk geen klanten verliezen.
- Communiceer vooraf: Laat je bestaande klanten weten dat je tarieven zullen stijgen in de komende periode en geef ze voldoende tijd om zich aan te passen. Hierdoor voorkom je onaangename verrassingen.
- Leg de reden uit: Transparantie is belangrijk wanneer je tarieven verhoogt. Leg daarom uit waarom je tarieven stijgen. Klanten kunnen eerlijkheid hierin waarderen.
- Toon waarde: Benadruk wat klanten krijgen voor de nieuwe tarieven. Dit dwingt jou als ondernemer ook om goed na te denken over de prijsverhoging en de achterliggende reden ervan. Wat voeg je extra toe waardoor het gerechtvaardigd is dat de tarieven worden verhoogd. Dit is meer van belang in markten waarbij er sprake is van voldoende aanbod.
- Bied opties: Overweeg om verschillende tariefniveaus aan te bieden in combinatie met verschillende pakketten, waarbij de klant kan kiezen welke pakket het beste aansluit bij zijn behoeften.

Conclusie
Evalueer in ieder geval jaarlijks de tarieven die jij als ondernemer hanteert. Besteed daarbij ook aandacht aan de markt. Onderzoek wat concurrenten in rekening brengen voor vergelijkbare producten of diensten. Verzamel ook feedback van je klanten over je tarieven en een eventuele verhoging daarvan. Dit kan waardevolle informatie opleveren. Op basis van deze informatie kan jij bepalen of je de tarieven wil verhogen.
Het verhogen van je tarieven kan een uitdagende beslissing zijn, timing en tactiek kunnen cruciaal zijn voor de impact ervan. Door transparant te communiceren met klanten en goed te kijken naar de markt kan dit proces positief verlopen.