Wat is koopkracht?

Leestijd: 3 minuten

Prinsjesdag, een van de belangrijkste dagen in het politieke jaar, staat weer voor de deur. Elk jaar, op de derde dinsdag van september, presenteert de regering haar plannen voor het komende jaar. Een van de onderwerpen die vaak centraal staat, is koopkracht. Maar wat betekent koopkracht precies, en hoe kan Prinsjesdag invloed hebben op jouw financiële situatie? In deze blog leggen we het uit.

Prinsjesdag

Prinsjesdag is altijd op de 3e dinsdag van september. De koning gaat dan in een koets naar de koninklijke schouwburg in Den Haag en spreekt daar de troonrede uit. Prinsjesdag is de dag waarop de koning de Troonrede uitspreekt en de regering haar plannen presenteert voor het komende jaar. Dit noemen we het regeerakkoord. Het regeerakkoord bevat de belangrijkste doelstellingen van. Deze plannen hebben vaak directe invloed op de koopkracht van burgers. Er wordt bijvoorbeeld bekendgemaakt of de belastingtarieven veranderen, of er nieuwe toeslagen komen, of dat bepaalde lasten zullen stijgen of dalen.

Vaak zijn de plannen van de regering al (deels) uitgelekt en kan je in het nieuws al de impact van de plannen lezen. Zo is voor Prinsjesdag 2024 al uitgelekt dat de koopkracht in 2025 niet omhooggaat met de verwachting van 1,1 % maar met 0,7 %. Daarnaast is ook al bekend geworden dat er een extra belastingschijf voor inkomen komt en dat het kind gebonden budget omhooggaat.

Wat is koopkracht?

Koopkracht betekent in feite hoeveel goederen en diensten je kan kopen met je inkomen. Het is één van de belangrijkste kengetallen in de economie.

Koopkracht is afhankelijk van de plannen van de overheid. Bijvoorbeeld op het gebied van belastingen, als je als individu meer belasting moet betalen zonder dat je inkomen omhooggaat, dan daalt je koopkracht. Je houdt minder netto over om goederen en diensten van te kopen.

Wil je tijd besparen met de boekhouding?

Maak gebruik van een eenvoudig online boekhoudprogramma!

Factoren van invloed op koopkracht

Er zijn verschillende factoren van invloed op je koopkracht, enkele voorbeelden zijn:

  1. Wijzigingen in wet- en regelgeving: zoals hierboven al beschreven hebben wijzigingen in het belastingstelsel invloed op de koopkracht van individuen. Dit kunnen wijzigingen zijn het de belastingschijven voor inkomen maar denk hierbij ook aan de verhoging van btw op bepaalde producten of diensten.
  2. Inkomensstijging: Stijgingen van salaris/uitkeringen hebben invloed op de koopkracht van individuen.
  3. Inflatie: Tot slot is inflatie een belangrijke factor die bepalend is voor de koopkracht. De afgelopen jaren hebben we te maken gehad met hoge inflatie, wat betekent dat je met hetzelfde bedrag minder producten en diensten kunt aanschaffen in vergelijking met een periode daarvoor.

Er zijn partijen, zoals het Centraal Planbureau, die de koopkracht berekenen door rekening te houden met alle bovenstaande factoren. De uitkomst van de koopkrachtberekening van het CPB kan mogelijk niet volledig van toepassing zijn op jouw situatie, omdat bepaalde factoren anders of in mindere mate van invloed kunnen zijn. Daarom is het belangrijk om de berekening altijd met enige voorzichtigheid te interpreteren.

Conclusie

Koopkracht is voor een groot deel afhankelijk van omstandigheden waar jij als individu geen invloed op hebt, denk hierbij aan inflatie of wijzingen in wet- en regelgeving.

Als individu kan je natuurlijk wel de plannen in de gaten houden en kijken welke maatregelen relevant zijn voor jouw situatie. Door op de hoogte te zijn van de plannen en mogelijke veranderingen die eraan zitten te komen, kun je inspelen op de ontwikkelingen en ervoor zorgen dat je er goed op voorbereid bent.

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie