Een naamswijziging doorvoeren: hoe doe je dat?

Leestijd: 3 minuten

Het aanpassen van je statutaire of handelsnaam kan verschillende redenen hebben, de naam dekt de lading van je producten of diensten niet meer, je bent gaan samenwerken met een andere partner, de onderneming is van eigenaar veranderd of je wilt met het veranderen van de handelsnaam iets aan het imago veranderen. Wat de reden ook is, je hebt er vast goed over nagedacht en bent nu benieuwd waar je allemaal aan moeten denken bij het veranderen van de handelsnaam. In deze blog vertellen we je er alles over!

Verschil handelsnaam en statutaire naam

Voor dit artikel is het allereerst van belang om het verschil tussen een statutaire en een handelsnaam uit te leggen. De statutaire naam verwijst naar de officiële en wettelijke geregistreerde naam van de onderneming zoals vastgelegd in bijvoorbeeld de statuten of op de oprichtingsakte. Deze naam wordt ook gebruikt om je in te schrijven in het handelsregister. Het is de formele naam die het bedrijf voert.

De handelsnaam daartegen is de naam waaronder een bedrijf haar activiteiten uitvoert en waarmee het naar buiten treedt. Dit is de naam die klanten zien, die dus gebruikt wordt op bijvoorbeeld de website. Deze handelsnaam kan hetzelfde zijn als de statutaire naam maar dat is niet altijd het geval.

Het doorvoeren van een naamswijziging verloopt anders voor een handelsnaam dan voor een statutaire naam.

Nieuwe naam kiezen

Het is belangrijk om een zorgvuldige afweging te maken over het aanpassen van de statutaire of handelsnaam van jouw organisatie. Als je eenmaal de beslissing hebt genomen om een naamswijziging, is het tijd om na te denken over een nieuwe naam. De nieuwe naam zal een toekomstbestendige naam moeten zijn, want je wilt natuurlijk niet binnen een jaar weer in dit proces zitten. De opgebouwde naamsbekendheid kun je namelijk verliezen bij het kiezen van een nieuwe naam. Daarnaast moet het een beschikbare naam zijn, doe hiervoor in ieder geval een check bij de KvK. 

Proces van een naamswijziging

Het aanpassen van je statutaire of handelsnaam verschilt per ondernemingsvorm, zo moet je bij een BV meer handelingen uitvoeren dan bij een eenmanszaak. Hieronder beschrijven we eerst het proces bij het aanpassen van de statutaire naam van een besloten vennootschap.

1.      Statuten aanpassen: om de naam van een bv te kunnen veranderen moeten statuten worden aangepast. Om statuten aan te kunnen passen moet de aandeelhoudersvergadering hier akkoord mee gaan.

2. Bezoek aan de notaris: na akkoord van de aandeelhouders moet je naar de notaris. Alleen de notaris kan een statutenwijziging doorvoeren via een notariële akte.

3. Naamswijziging doorgeven: als je de statutaire naam van jouw onderneming aanpast via aan notariële akte dan geeft de notaris deze wijziging door aan het handelsregister. Hiervoor hoef je dus niks te doen.

4. Vervolgstappen: de statutaire naam van jouw bv is nu aangepast, ook de KvK is op de hoogte. Andere stakeholders echter nog niet. Stel daarom alle contacten waar je mee samenwerkt op de hoogte van de naamswijziging. Ook zul je de wijziging door moeten voeren op jouw website, social mediakanalen en je visite kaartje.

Wil je tijd besparen met de boekhouding?

Maak gebruik van een eenvoudig online boekhoudprogramma!

Aanpassen handelsnaam

Het aanpassen van een handelsnaam is een stuk eenvoudiger. Dit kan namelijk door het hiervoor bestemde KvK-formulier in te vullen.

naamswijziging

Kosten

De kosten voor het veranderen van je bedrijfsnaam verschillen per ondernemingsvorm. Het aanpassen van de handelsnaam in het handelsregister van de KvK is kosteloos. Wil jij echter de statutaire naam van jouw bv aanpassen dan zijn hier wel kosten aan verbonden. Dit kan namelijk alleen maar via de notaris. Houd hier rekening met minimaal €400 aan kosten.

Conclusie

Zoals je hebt gelezen houdt het aanpassen van een statutaire naam meer in dan doorgeven bij de KVK. Denk daarom goed na of het doorvoeren van een naamswijziging echt noodzakelijk is voor jouw onderneming. Het aanpassen of toevoegen van een handelsnaam is een stuk minder intensief. Dit kan worden gerealiseerd door het hiervoor bestemde KvK formulier in te vullen. Wellicht is het aanpassen van een handelsnaam passender voor jouw situatie, het kost in ieder geval minder tijd en moeite. Wil je toch de statutaire naam aanpassen? Dit kan een uitdagend proces zijn maar het is zeker niet onmogelijk en kan ook een zeer belangrijke stap zijn voor jouw onderneming. Het aanpassen van de statutaire naam kan nieuwe kansen creëren die het veranderen de moeite waard maken. Door zorgvuldig onderzoek te doen en rekening te houden met bovenstaande elementen moet het zeker lukken.

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie