Microsoft Excel is een onmisbaar hulpmiddel voor velen, en zeker voor financials. Of je nu bezig bent met budgettering, financiële analyses of rapportages, Excel biedt talloze formules die je werk aanzienlijk kunnen vergemakkelijken. In deze blog bespreken we vijf essentiële Excel-formules die je als financial moet kennen.
Microsoft Excel
Het is algemeen bekend dat Microsoft Excel een handig hulpmiddel is voor financials. Het is een tool die ondersteunt bij het beheren van datasets, analyses maken en zelfs dashboarding en rapportages.
1. X.ZOEKEN
De X.ZOEKEN-functie is een veelzijdige en moderne vervanging voor de oudere VERT.ZOEKEN en HORIZ.ZOEKEN functies. Met X.ZOEKEN kun je namelijk zowel verticaal als horizontaal zoeken in een bereik en de bijbehorende waarde teruggeven. Een van de voordelen van deze formule t.o.v. de verticaal zoeken formule is x.zoeken geen waarde gebruikt om te verwijzen naar de resultaatkolom maar een verwijzing. Je hoeft dus niet een getal in te vullen voor de kolom waarin gezocht moet worden maar kan hier een verwijzing invullen.

Syntax:
=X.ZOEKEN(zoekwaarde, zoeken_matrix, matrix_retourneren, [indien_niet_gevonden], [overeenkomstmodus], [zoekmodus])
Voorbeeld: Stel, je hebt een lijst met klantnummers in kolom A en de bijbehorende openstaande bedragen in kolom B. Je wilt het openstaande bedrag van een specifieke klant opzoeken:
=X.ZOEKEN(“K123”, A2:A10, B2:B10, “Niet gevonden”, 0, 1)
In dit voorbeeld zoekt de formule naar het klantnummer “K123” in het bereik A2:A10 en retourneert het bijbehorende openstaande bedrag uit kolom B. Als het klantnummer niet wordt gevonden, wordt “Niet gevonden” weergegeven.
2. VERT.ZOEKEN
VERT.ZOEKEN is nog steeds een van de meest gebruikte zoekfuncties in Excel. Altijd handig om die formule ook te kennen en te begrijpen. Deze formule zoekt een waarde in de eerste kolom (dus de meest linkse kolom) van een bereik en retourneert een waarde in dezelfde rij uit een opgegeven kolom.
Syntax:
=VERT.ZOEKEN(zoekwaarde, tabelmatrix, kolomindex, [benaderen])
Voorbeeld:
=VERT.ZOEKEN(“K123”, A2:C10, 3, ONWAAR)
Deze formule zoekt naar “K123” in de eerste kolom van het bereik A2:C10 en retourneert de waarde uit de derde kolom van dat bereik.
Krijg je een foutmelding bij het gebruik van deze formule? Dubbel check dan even of je zoekwaarde in de eerste kolom van de matrix opgegeven matrix staat. Als dat niet het geval is dan krijg je #N/B als foutmelding.
3. SOM.ALS
De SOM.ALS-functie telt de waarden in een bereik op die voldoen aan een opgegeven voorwaarde. Deze formule gebruik je als je waarden wilt optellen die aan bepaalde criteria voldoen. Bijvoorbeeld, het totaal aan verkopen boven een bepaalde drempel, laten we zeggen 1000 euro. In feite geef je met deze functie een filter aan voor het optellen van gegevens in een bepaald bereik.
Syntax:
=SOM.ALS(bereik, criterium, [som_bereik])
Voorbeeld:
=SOM.ALS(B2:B10, “>1000”, C2:C10)
Deze formule telt de waarden in het bereik C2:C10 op, maar alleen als de corresponderende waarde in B2:B10 groter is dan 1000.
4. ALS
De ALS-functie voert een logische test uit en retourneert een waarde als de test waar is en een andere waarde als de test onwaar is.
Syntax:
=ALS(logische_test, waarde_als_waar, waarde_als_onwaar)
Voorbeeld:
=ALS(B2>1000, “Hoog”, “Laag”)
Deze formule controleert of de waarde in B2 groter is dan 1000. Als dat zo is, retourneert de formule “Hoog”; anders retourneert het “Laag”.
Wil je tijd besparen met de boekhouding?
Maak gebruik van een eenvoudig online boekhoudprogramma!
5. GEMIDDELDE.ALS
De GEMIDDELDE.ALS-functie berekent het gemiddelde van de waarden in een bereik die voldoen aan een opgegeven voorwaarde.
Syntax:
=GEMIDDELDE.ALS(bereik, criterium, [gemiddelde_bereik])
Voorbeeld:
=GEMIDDELDE.ALS(B2:B10, “>1000”, C2:C10)
Deze formule berekent het gemiddelde van de waarden in het bereik C2:C10, maar alleen als de corresponderende waarde in B2:B10 groter is dan 1000.
Conclusie
In deze blog beschrijven wij slechts 5-handige formules voor financials, de mogelijkheden binnen Excel zijn echter eindeloos. Als financial is Excel ongetwijfeld een onmisbare tool. Het helpt je om datasets te beheren, analyses uit te voeren en rapportages te maken. Wat is jouw favoriete Excel formule?