Heb ik een boekhouder nodig? Antwoord op 5 relevante vragen!

Leestijd: 3 minuten

Als ondernemer ben je dagelijks bezig met het runnen van je bedrijf, het bedienen van klanten en het nastreven van doelen. In die drukte is het gemakkelijk om de financiële kant van je onderneming over het hoofd te zien.

Een goede boekhouding is echter essentieel voor het succes en de groei van je bedrijf. Veel ondernemers zullen zichzelf de vraag stellen of ze een boekhouder nodig hebben of dat ze de boekhouding nog zelf kunnen doen. In deze blog lees je wanneer het nuttig kan zijn om een boekhouder in te schakelen.

1. Waarom is een goede boekhouding belangrijk?

Een overzichtelijke en nauwkeurige boekhouding vormt de ruggengraat van een gezond bedrijf. Het geeft inzicht in de financiële situatie, winst- en verlies, cashflow en andere belangrijke aspecten van de bedrijfsvoering.

Daarnaast is een goede boekhouding ook belangrijk voor externe belanghebbenden, zoals investeerders, de bank of de Belastingdienst. De Belastingdienst verplicht ondernemers om een boekhouding bij te houden en de administratie te bewaren. De gegevens vormen namelijk de basis voor het invullen van de aangifte inkomstenbelasting en aangifte omzetbelasting. Ook moet de Belastingdienst, als het nodig is, jouw boekhouding kunnen controleren.

 

2. Wat zijn de voordelen van een boekhouder?

Het inschakelen van een professionele boekhouder heeft verschillende voordelen. Onderstaand zetten wij deze voordelen op een rijtje.

✅ Je bespaart tijd. Door een boekhouder in te schakelen zorg je ervoor dat jij je kan focussen op wat jij belangrijk vindt voor het bedrijf, zoals het opleiden van personeel, het vinden van nieuwe klanten of het uitvoeren van de bedrijfsactiviteiten.

✅ Boekhouders zijn op de hoogte van wet- en regelgeving, en weten bijvoorbeeld alles over fiscaal aantrekkelijke regelingen en aftrekposten. Hierdoor zorgen boekhouders ervoor dat je niet teveel belasting betaalt.

✅ De kans op fouten in de administratie wordt verkleind. Als je de boeking zelf doet, zonder dat je hier veel ervaring mee hebt, is de kans op fouten in de administratie aanwezig. Boekhouders hebben vaak jarenlange ervaring en een juiste opleiding, waardoor de kans op fouten kleiner wordt.

✅ Door gebruik te maken van een boekhouder voorkom je boetes. Boekhouders zorgen er namelijk voor dat je voldoet aan de wet- en regelgeving en dat je belastingaangiften op tijd worden ingediend.

✅Advies rondom financiële zaken. Naast dat je boekhouder de administratie doet, kan je ook terecht voor vragen over bijvoorbeeld de structuur van jouw bedrijf of de financiële gezondheid. Op deze manier krijg je advies wat kan helpen bij het nemen van beslissingen.

Wat zijn de nadelen van een boekhouder?

Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan het inhuren van een boekhouder.

❌ Een boekhouder kost geld, en zorgt dus voor een extra kostenpost. Met name wanneer je een startende ondernemer bent, kan dit een nadeel vormen.

❌ Je hebt zelf minder overzicht van de boekhouding van jouw bedrijf. Wanneer je zelf de boekhouding doet, ben je precies op de hoogte van de inkomsten, uitgaven, betalingen, openstaande facturen etc. Wanneer je de boekhouding laat doen door een boekhouder, zal je dit overzicht zelf minder snel hebben. Uiteraard is het wel mogelijk om zelf periodiek te boekhouding te controleren en in te zien.

Wat zijn de kosten van een boekhouder?

De kosten voor een boekhouder verschilt sterk, is afhankelijk van de ervaring van de boekhouder maar ook van de omvang van jouw bedrijf. Ben je een zzp’er en heb je een niet complexe eenmanszaak, dan heb je waarschijnlijk een minder ervaren en goedkopere boekhouder nodig dan wanneer je een groter en complexer bedrijf hebt.

Het gemiddelde tarief van een boekhouder is ongeveer €65,- per uur. Een beginnende boekhouder vraagt vaak rond de €40,- per uur, en een ervaren boekhouder kost al gauw tussen de €80,- en €100,- per uur.

Boekhouders werken vaak met een abonnement per maand. De prijs hiervan is afhankelijk van de omvang van jouw bedrijf en het aantal transacties dat de boekhouder verwerkt. Voor een eenmanszaak met weinig transacties liggen de maandelijkse kosten meestal tussen de €80,- en €250,- per maand.

Daarnaast kan je vaak extra diensten afnemen bij een boekhouder, bijvoorbeeld voor het opstellen en indien van de aangifte omzetbelasting en de aangifte inkomstenbelasting. Ook hierbij is de prijs afhankelijk van de omvang en complexiteit van jouw bedrijf. Voor een kleine eenmanszaak kost een aangifte omzetbelasting gemiddeld rond de €50,-, maar voor een complexer en groter bedrijf zal dit duurder zijn.  

Kan ik de boekhouding ook zelf doen?

Het is niet verplicht om een boekhouder in te huren, en je kan ervoor kiezen om de boekhouding zelf te doen. Of je de boekhouding het beste kan uitbesteden aan een boekhouder of zelf kan doen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit en omvang van jouw bedrijf, hoeveel tijd en geld je aan de boekhouding wilt besteden en uiteraard jouw affiniteit met de administratie.

Als je de boekhouding zelf doet, raden wij in ieder geval aan om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Met gebruik van een online boekhoudprogramma, houd je de administratie overzichtelijk en gemakkelijk bij.

Met een online boekhoudprogramma heb je altijd inzicht in de financiële prestaties, kan je gemakkelijk factureren en bijvoorbeeld de belastingaangiften indienen.

Een eenvoudig online boekhoudpakket heb je al gauw voor slechts €7,50 – €15,- per maand. Ben je zzp’er? In dit artikel zetten wij de 5 beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers op een rijtje!

De top 5 beste boekhoudprogramma's

 

Over finara

Wekelijks vind je op Finara.nl nuttige artikelen & blogs voor ondernemers.

Plaats een reactie